Electricien

Een elektricien is een vakman die zich voornamelijk bezig houdt met het aanleggen van de elektriciteit. Dit kan zowel in huizen als kantoren zijn. Maar natuurlijk ook in fabrieken en scholen. Vandaag de dag is elektriciteit niet meer weg te denken uit onze levens. Als de stroom uitvalt kunnen we vrijwel niets meer ondernemen, omdat al de producten die we nodig hebben het niet meer doen zonder elektriciteit. Alleen al daarom zijn er in bijzondere gevallen back-up generators ingeschakeld. Die geven op (grote) batterij nog wel stroom af. Onder andere in ziekenhuizen is dit van groot belang.

Waar houdt een elektricien zich mee bezig?

De dagelijkse taken van een elektricien zijn erg divers. Zijn voornaamste bezigheden bestaat uit het bouwen van een infrastructuur om de wegen van de elektriciteit te bepalen. Via welke muur kunnen de leidingen lopen en op welke plekken wil je dat de elektriciteit uit de muur komt, oftewel, waar wil je dat de stopcontacten komen te zitten? Hierin zijn zelfs trends ontwikkelt. Zo wilde vroeger iedereen de stopcontacten hoog in de muur zitten terwijl tegenwoordig alles laag en zo onzichtbaar mogelijk moet zijn. Stopcontacten zijn er in verschillende kleuren en maten.

Waarom zou ik een elektricien inschakelen?

Het inschakelen van een elektricien kan nodig zijn als je je huis gaat verbouwen en dit inhoudt dat er ook leidingen en stopcontacten verplaatst moeten worden. Ook kan het zijn dat er een leiding gerepareerd moet worden of dat er lampen moeten worden geplaatst. Begin hier niet zomaar zelf aan. Elektriciteit is nou eenmaal levensgevaarlijk. Schakel hiervoor indien nodig altijd een expert in, de elektricien dus. Die heeft voor deze gevallen altijd de juiste spullen en het juiste inzicht om de klus op een veilige manier te klaren. Wanneer je toch zelf aan de slag gaat is het van belang dat je altijd eerst alle stroom overal vanaf haalt. Dit regel je in de meterkast.