Ben jij gestopt met leren toen je een diploma uitgereikt kreeg? Of heb je daarna ook nog cursussen gevolgd, heb je trainingen gehad of heb je gitaar leren spelen met filmpjes op YouTube? Mensen stoppen niet met leren, alleen soms met luisteren maar dat is een heel ander verhaal… Er gaat niet alleen bij jou af en toe een lichtje branden, ook in de woning hangt het vol met lichtjes. En die kunnen óók slimmer worden. Op deze pagina leggen we uit hoe je de woning steeds slimmer kunt maken met de juiste apparatuur … en misschien steek je er zelf ook nog wat van op!

Hoe maak je de woning slimmer?

Een huis kan niet naar school toe gaan natuurlijk, dus moeten we kennis naar de woning halen. Dit noemen we ‘smart home’ of ‘domotica’ of ‘huisautomatisering’. Je kunt hiervoor groots investeren en de gehele woning briljant maken, maar het hoeft echt niet zo plotseling te gebeuren. Net zoals je zelf stukje bij beetje leert, kun je ook de woning stap voor stap slimmer maken. Het is wél van belang om met een goede basis te beginnen. Het begin van een smart home is een internetverbinding. Die moet stabiel zijn, een hoge snelheid is mooi meegenomen maar niet voor alle toepassingen is snelheid van belang. Dan is er het centrale brein, vanuit dit apparaat worden alle slimme functies beheert en met elkaar verbonden. Dit kan de standaard wifi router zijn, maar die schiet meestal tekort. Denk meer aan een ‘bridge’ zoals de Google Nest Hub of een Somfy TaHoma. Die eerste heeft als voordeel een ingebouwd scherm, die tweede kan met meer producten gebruikt worden. Want Google concurreert met bedrijven als Apple en Amazon, en blokkeert bepaalde apparaten en diensten. Het Franse bedrijf Somfy is meer open, en werkt bijvoorbeeld ook met Amazon Alexa, Philips Hue, Velux en Sonos. En mocht er nog geen directe link zijn dan maak je gewoon gebruik van IFTTT (If This then That).

Wat is voor jouw belangrijk?

Veel mensen gaan als eerste voor een alarmsysteem. Heel verstandig, want je wilt die slimme gadgets graag in je eigen huis houden, en niet bij een nieuwe ‘eigenaar’ terecht zien komen. Je kunt een slim alarmsysteem direct koppelen met het centrale brein. Zo ben je niet beperkt tot een luid geluidssignaal of lichtflitsen, je kunt ook berichten laten verzenden naar jouw eigen smartphone, of naar de buurtwacht. Ook cloudopslag behoort tot domotica toepassingen. Door de beelden automatisch op te laten slaan op een internet drive kun je overal ter wereld beelden terugkijken. Een smart home alarmsysteem kun je kopen met ingebouwde camera, en uitbreiden met sensoren. Denk aan kleine kastjes op ramen en deuren die bij ongeoorloofd openen het alarmsysteem in werking stellen. Dit zijn de ogen en oren van de woning, en houden de bewoners dag en nacht veilig. Over veiligheid gesproken, upgrade jouw rookmelders met een slimme versie. Zo hoor je niet alleen wanneer er rook is, je kunt zo een slimme vluchtroute uitstippelen met slimme verlichting of gekoppelde rookmelders.

Sommige smart home toepassingen zijn om de veiligheid te verhogen, of om het wooncomfort te verbeteren. Vaak gaan deze pluspunten samen door ze met elkaar te verbinden.

Comfortabel wonen

Je komt thuis en de garagedeur opent automatisch, zo haal je geen nat pak bij stromende regen. Of het wordt donker omdat de zon ondergaat en de PowerBlinds rolgordijnen sluiten automatisch terwijl je aan tafel wat zit te lezen. Je wilt natuurlijk niet in het donker zitten, dus de Philips Hue lampen gaan direct aan wanneer de gordijnen omlaag gaan. Het wordt ook wat frisser dus de thermostaat mag een graadje omhoog. Je loopt hiervoor niet naar de thermostaat, je geeft een spraakcommando met je stem omdat je een smart speaker hebt staan. Je had niet verwacht dat er uit zo’n kleine luidspreker zo’n goed geluid zou komen! Daarnaast kan die Apple HomePod je ook verstaan, met het prettige stemgeluid van Siri als assistent. Waarom lezen eigenlijk? Start gewoon jouw favoriete podcast op Spotify, ook weer met je stem natuurlijk.

Magische technologie

Het lijkt wel magie, toch is het gewoon technisch vernuft en de juiste keuze van hardware en software om processen in jouw woning te sturen. Dit is mogelijk met een centrale app voor je computer of mobieltje, waarin je enorm veel voorkeursinstellingen kunt bepalen. Per toepassing, maar ook samen. Daarom is het voor veel gebruikers beter om niet direct alle apparaten te koppelen, maar steeds een upgrade uit te voeren. Door slim te bouwen met digitale bouwstenen ontstaat er een veilige en comfortabele slimme woning.