Geef je woning een nieuwe look, door voor een PVC vloer in huis te kiezen! Zelf een PVC vloer leggen hoeft niet ingewikkeld te zijn, mits je hier een stappenplan voor volgt. Een groot voordeel van PVC is dat je het warme van parket combineert met de strakke, vaak robuuste look van beton! In het bijzonder, wanneer je voor een Floorify vloer kiest. Het assortiment van dit merk bestaat uit verschillende vloeren met een houtlook. Leg ze horizontaal, verticaal of in een visgraat! Op deze pagina lees je meer over het leggen van een PVC vloer en hetgeen waarmee je hierbij rekening dient te houden. 

Zorg voor een aantal voorbereidingen

Een PVC vloer leggen begint met een goede voorbereiding! Laat het materiaal minimaal 24 uur acclimatiseren aan de ruimte, waar je de PVC vloer straks wilt gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat het materiaal op een vlakke ondergrond ligt. Het voorkomt problemen tijdens het leggen van de vloer. Mocht je de vloer op een ondergrond met vloerverwarming leggen, dan is het raadzaam de vloerverwarming vanaf 24 uur voor, tot 24 uur na het leggen van de PVC vloer uit te laten staan. Het voorkomt dat het materiaal krom kan trekken of bijvoorbeeld niet goed hecht. 

Maak de ondergrond egaal voor je PVC vloer

De tweede stap is het egaliseren van de ondergrond. Het is afhankelijk van het type ondergrond, op welke manier deze het beste geëgaliseerd kan worden. Wil je een PVC vloer op een zachte ondergrond leggen? In dat geval is het belangrijk dat het vinyl of bijvoorbeeld tapijt eerst verwijderd wordt. Verwijder hierbij ook de lijmresten die op de ondergrond achterblijven. Bij veel andere ondergronden kun je een egaliseermiddel gebruiken om de ondergrond vrij van oneffenheden te maken. In het geval van een houten ondergrond wordt het gebruik van spaanplaat aangeraden. 

Legplan maken en de vloer plaatsen

Voor het uitvoeren van de laatste stap, het leggen van de PVC vloer, is het belangrijk om eerst een legplan op te stellen. Normaliter worden er drie verschillende manieren van leggen van elkaar onderscheiden, namelijk: een visgraat, een halfsteens verband en een wildverband. Bij het leggen is het belangrijk om te werken in een ruimte waar het niet warmer is dan 18 graden en de luchtvochtigheid niet hoger is dan 70 procent. Vermijd daarbij direct zonlicht bij het leggen van een vloer en gebruik lijm, welke geschikt is voor een PVC vloer.