Pre betekent voor. Fab is de inkorting voor fabriceren. Prefab betekent niets meer dan het voorfabriceren van de elementen wat een pand heeft. Het meest bekende hierin is een dakkapel; deze wordt in z'n geheel met een hijskraan op de goede plaats gezet. Maar prefab bouw gaat verder, en heeft veel voordelen.

Houtskeletbouw

Al eeuwen lang komen er volledige woningen zo kant en klaar uit een fabriek. In de o.a. USA hebben ze al minstens tweehonderd jaar houtskeletbouw woningen, en pas veel later kwam dat fenomeen naar Nederland.

Het gaat als volgt in z'n werk. Er wordt een betonvloer gemaakt, en daarop komen de elementen. De wanden zijn een soort van rekken, de ruimtes worden opgevuld met isolatiedeken, en aan de binnenzijde afgetimmerd met gipsplaat.

Aan de buitenzijde vaak een combinatie van metselwerk en timmerwerk. En zo gaat een pand in een week tijd onder de kap. Eventueel is deze lijn mooi door te trekken door een blokhut als schuur te plaatsen.

Dan is het kavel in een zeer korte tijd bebouwd. En deze werkwijze heeft veel voordelen. Omdat de hele bouw, inclusief het maken van de vloer totdat het hoogste punt is bereikt slechts enkele weken is, is het zo uit te kienen dat het gegarandeerd werkbaar weer is. In de winter is er een kans dat er sneeuw valt, bouwen met prefab elementen gaat zo snel, dat bijvoorbeeld even een woning wegzetten in de maanden mei en juni makkelijk gaat.

De kans op vorstverlet is dan uitgesloten, op de vooraf opgegeven opleverdatum is de woning gegarandeerd klaar. De woning zal preciezer zijn omdat de elementen in de fabriek machinaal gemaakt worden, en daardoor van betere kwaliteit. Daarbij, massaproductie is altijd goedkoper dan met de hand gemaakt, en dat maakt de reeks voordelen; sneller, beter, en goedkoper compleet.

Een houtskeletbouw woning is net zo duurzaam als een ander huis; in de USA staan er nog prefab woningen van het allereerste uur, dus van tweehonderd jaar oud. Enkel prefab woningen van nu zijn beter geïsoleerd en aardig onderhoudsarm.

Slim idee

Het is een slim idee om voor prefab te gaan. Niet alleen als het om een volledige nieuwe woning gaat, maar ook om het uitbreiden van een bestaande woning. Het is vreemd dat er nog steeds op de ouderwetse manier huizen gebouwd worden. En dit omdat bouwen met in de fabriek voorgefabriceerde elementen zoveel voordelen heeft. Iedereen wil wonen in een goed huis, en dan is prefab de oplossing omdat het in alle opzichten beter is.