Je werkt graag met je handen, je sleutelt nogal eens aan auto’s of je bent je eigen bedrijf vanuit huis begonnen. Dan is een werkplaats aan huis vast een droom die uitkomt. Heerlijk, een plek speciaal voor je hobby of creatieve beroep! Hoe ga je de ruimte inrichten? Veel bedrijven kiezen ervoor een epoxyvloer in hun werkplaats, garage of showroom te laten leggen. En dat is voor jouw werkplaats aan huis wellicht ook een goed idee.

Wat is een epoxyvloer?

Een epoxyvloer is een bepaald type gietvloer. Gietvloeren zijn er tegenwoordige in allerlei varianten, en veel aanbieders, zoals https://www.gietvloer.net/, bieden dan ook verschillende gietvloeren aan. Welke gietvloer je kiest, is afhankelijk van de functie van de ruimte en je persoonlijke voorkeur. Voor ruimtes waarin de vloer flink belast wordt, zoals in werkplaatsen, wordt meestal voor een epoxyvloer gekozen. Dit is een gietvloer op basis van epoxyhars, een hele sterke kunststof.  

 1-B

Ideaal voor de werkplaats

Een epoxyvloer is specifiek geschikt voor een werkplaats, omdat het materiaal erg slijtvast is en een zware belasting aankan. De druk- en treksterkte van epoxy is twee keer zo groot als die van beton. Je kunt er dus met een gerust hart zware materialen of voertuigen op verplaatsen of machines op zetten. Dagelijks intensief gebruik is voor deze vloer geen enkel probleem.

Daarnaast zorgt het spiegelgladde en naadloze oppervlak van een epoxyvloer voor groot onderhoudsgemak. Stof en vuil hoopt zich niet op en de vloer is eenvoudig met een stofzuiger en dweil schoon te houden. Het materiaal is bovendien volledig vloeistofdicht, waardoor het zelfs bestand is tegen chemicaliën. En hadden we het al over het uiterlijk gehad? De vloer oogt professioneel, strak en modern en je hebt de keus uit eindeloos veel kleuropties.

Zelf een epoxyvloer leggen

Als je je eigen werkplaats aan huis hebt, is het wel duidelijk dat je graag klust. Misschien wil je je er dan ook wel aan wagen de epoxyvloer zelf te leggen! Dit scheelt flink in de kosten en is voor de gevorderde doe-het-zelver een leuke uitdaging. Met een epoxyvloerpakket van Epoxywinkel kun je direct zelf aan de slag. Voor wie niet alle benodigde materialen in huis heeft, is een aanvullend gereedschapspakket verkrijgbaar. Het doe-het-zelfpakket wordt geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing en een duidelijk stappenplan.

  1. Voorbereiden: allereerst is het van belang een ondervloer aan te leggen of te egaliseren. De ondervloer moet vervolgens voldoende droog, uitgehard, geëgaliseerd en schoon zijn voordat je aan het gieten van de vloer kunt beginnen. Ook is het verstandig muren en eventuele objecten in de ruimte af te plakken.
  1. Gieten: vervolgens moeten de verschillende componenten gemengd worden en met een vlak- of tandspaan over de vloer verdeeld worden. Het is handig hier een helpende hand bij te hebben. Tussen de verschillende lagen moet minimaal 18 en maximaal 36 uur droogtijd zitten.
  1. Afwachten: de vloer is na 3-7 dagen droog genoeg voor lichte belasting en kan na 20 dagen volledig belast worden. Hou er dus rekening mee dat je pas na drie of vier weken van je nieuwe vloer gebruik kan maken.

 

Of je nu zelf aan de slag gaat of een professional inhuurt, een epoxyvloer is waardevolle investering voor jouw werkplaats!