Als je van stoere, industriële interieurs houdt, ben je vast en zeker fan van de betonlook vloer. Waar we vroeger direct een nieuwe vloer over een standaard betonvloer heen legden, wordt beton tegenwoordig steeds meer zichtbaar gehouden. De gemêleerde grijstinten en plaatselijke scheuren en butsen in het materiaal geven beton een interessant uiterlijk dat niet misstaat in moderne interieurs. Het is dan ook niet voor niets dat er steeds meer vraag is naar vloeren die het uiterlijk van beton imiteren.

Verschillende soorten betonlook vloeren

Vloeren die het uiterlijk van beton nabootsen scharen we onder de categorie ‘betonlook vloeren’. Er zijn echter verschillende soorten betonlook vloeren, die elk voor specifieke ruimtes en functies geschikt zijn. De meest voorkomende varianten zijn:

  • Een betonvloer coating: ben je de gelukkige eigenaar van een echte betonnen vloer? Dan kan je ervoor kiezen er alleen een transparante coating over aan te laten brengen. Deze coating maakt de vloer sterker en vloeistofdicht, en overbrugt eventuele scheuren in het beton. Het originele beton blijf je echter gewoon door de coating heen zien! Een betonvloer coating is relatief goedkoop, maar het materiaal is weinig elastisch. Het is hierdoor voornamelijk geschikt voor werkplaatsen, showrooms en winkels.
  • Een epoxy betonlook gietvloer: deze gietvloer heeft epoxy als basis. Dit is een zeer sterk kunsthars dat in allerlei kleuren verkrijgbaar is. Door twee grijstinten te mengen, ontstaat een gevlamde tekening in de vloer die aan beton doet denken. Door de grote slijtvastheid en hoge belastbaarheid van epoxy, is dit type vloer uitermate geschikt voor werkplaatsen en garages. Een epoxy betonlook gietvloer is namelijk twee keer zo sterk als echt beton!
  • Een polyurethaan betonlook gietvloer: dit type gietvloer wordt op dezelfde manier gemaakt als de epoxyvloer. In plaats van epoxy wordt echter gebruikgemaakt van een andere kunststofhars: polyurethaan. Dit materiaal is een stuk flexibeler dan epoxy en voelt daardoor comfortabeler aan. Deze betonlook vloer komt daarom het meest voor in woningen.
  • Woonbeton: hou je de vloer het liefst zo authentiek mogelijk? Woonbeton maakt geen gebruik van kunststof, maar van een echt cementmengsel. Het materiaal vormt een dikke en sterke vloer die eenvoudiger te leggen is dan een kunststof gietvloer en een minder nauwkeurig geprepareerde ondervloer vereist. Het is daarom vaak goedkoper dan een kunststof gietvloer. Ook is het materiaal goed te combineren met vloerverwarming, waardoor dit type vloer erg geschikt is voor thuis.

 

Mogelijkheden betonlook vloer

Behalve bij een betonvloer coating ben je bij een betonlook vloer niet gebonden aan een specifieke grijstint. Bij https://www.gietvloerbetonlook.nl/ zijn de verschillende typen vloeren in alle denkbare kleuren verkrijgbaar. De betonlook wordt gecreëerd door twee kleuren te mengen, waardoor een subtiel gevlamde tekening ontstaat. Met bruin- of blauwtinten ontstaan ook schitterende betonlook vloeren.

Een ander groot voordeel van de meeste soorten gietvloeren is dat ze in alle ruimtes van het huis gelegd kunnen worden vanwege de waterafstotende eigenschappen. Alleen woonbeton is hier minder geschikt voor. Ook zijn de vloeren goed te combineren met vloerverwarming.

3-B 

Investeren in een betonlook vloer

Een betonlook vloer is niet de goedkoopste vloer, maar het is het geld meer dan waard. Het materiaal is erg sterk en slijtvast, waardoor de vloer jaren meegaat en nauwelijks onderhoud nodig heeft. Zijn er toch krassen en beschadigingen ontstaan, dan is het mogelijk alleen de toplaag opnieuw te laten aanbrengen. Door de naadloze uitvoering hou je een betonlook vloer bovendien eenvoudig schoon. Een echte investering voor de toekomst dus!