Als je liever enkel buiten van de zon geniet en de zon buiten de deur wenst te houden, zijn jaloezieen het perfecte alternatief. Niet alleen bieden ze een natuurlijke lichtinval, dienen ze zowel als zonwering als ter decoratie en zijn ze op maat maakbaar voor ieder raam, maar ook vergen ze nauwelijks tot geen onderhoud. Om de egale kleur en de hygiëne van de jaloezieën te behouden, kan het echter wel goed zijn om ze af en toe eens te reinigen. Gelukkig is dat heel eenvoudig, én helpen wij je een handje op weg door middel van een ‘Do It Yourself: jaloezieen onderhouden.’ Succes!

Hoewel jaloezieen maar weinig onderhoud nodig hebben, is het reinigen van de jaloezieën op zijn tijd wel een vereiste. Door het reinigen van jaloezieën blijft de kleur van de jaloezieën optimaal en krijg jij geen last van stofjes en pluisjes die door het huis zweven. Het onderhouden van jaloezieen wordt overigens vaak gezien als een vervelende klus, terwijl het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Om te beginnen een paar tips!

Algemene tips

Voordat je begint, is het praktisch om te weten dat je de jaloezieën het snelst af kunt nemen als ze in de gesloten stand staan. Hierdoor kun je meerdere lagen jaloezie tegelijk afnemen, waardoor je jezelf de nodige tijd bespaart. Daarnaast worden je jaloezieen er het gelukkigst van als je ze gemiddeld een keer per maand van een doekje voorziet, zodat het vuil zich niet in de jaloezieën zelf gaat hechten. Ook is het verstandig om de stalen bovenbak van de jaloezieën droog te houden, omdat je anders last zou kunnen krijgen van roestplekken.

Do it yourself: jaloezieen onderhouden

Nu je wat noodzakelijke informatie hebt verkregen, kun je aan de slag. Houd rekening met de bovenstaande, algemene tips, en zorg hierbij voornamelijk voor een droge bovenbak en de gesloten stand van de jaloezieen. Ook is het handig om te kiezen voor welke manier van reinigen jij gaat. Kies je voor de stofzuiger, de stofdoek van lamswol of voor een rubberen spons? Weet je het zeker? Let’s get started!

  1. Indien je de stofzuiger gebruikt, is het belangrijk om de opzetborstel te gebruiken. Maak hierbij lange bewegingen in de richting van het langste eind van de lamellen en werk de hele jaloezie af, totdat deze schoon is.
  2. Gebruik je een stofdoek van lamswol? Deze beweeg je op dezelfde manier als de stofzuiger.
  3. Ga je voor een rubberen spons? Deze gebruik je door de spons stevig over de lamellen heen te bewegen, totdat er schone lamellen verschijnen.