Met de opkomst van andere hout-look vloermogelijkheden, zoals vinyl en keramische tegels, beginnen sommige mensen zich af te vragen of laminaatvloeren wel actueel en trendy blijven. Zijn laminaatvloeren op hun retour?

In de jaren '80, toen laminaat voor het eerst populair werd, zag het er goedkoop en onrealistisch uit. De ontwikkeling heeft echter niet stilgestaan. Er worden enorme vorderingen gemaakt in de vloertechniek, waardoor laminaatvloeren meer dan ooit tevoren op massief hout lijken. Met behulp van technologie kan zelfs geschaafd, geborsteld en oud hout worden nagebootst. Op deze manier bieden laminaat vloeren een betaalbare manier om je droombeeld van een hout vloer te verwezenlijken. Goedkoop laminaat kopen is dan ook een optie die je als huiseigenaar dient te overwegen.

Trends in laminaat

De nieuwste laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in lichtere kleuren, bredere planken en met een rustieke textuur. Vooral de laatste stijl is opmerkelijk. De vloer lijkt als twee druppels water op oud hout dat afkomstig is van vlonders, schuren of wijnvaten. Die verweerde look geeft de laminaat vloer echt karakter. De textuur is vaak zó goed nagebootst, dat de meeste mensen niet eens kunnen zien dat het niet om echt hout gaat. Het gaat hierbij niet alleen om de looks, maar ook om de feel. De laminaatvloer voelt daadwerkelijk aan als hout doordat deze diepte heeft in de vorm van een groef. Ook geborsteld ‘hout’ is één van de nieuwe opties in laminaat. De textuur zorgt voor een meer natuurlijke uitstraling van de vloer.

De nieuwste trend is waterdicht laminaat. Hiermee kan de vloer concurreren met PVC, dat sterk in opkomst is als vloerbedekking. Een traditionele laminaatvloer dien je meteen schoon te maken als je water morst, maar waterdicht laminaat niet. Dat kun je zelfs in keukens, badkamers, kelders en andere ‘vochtige’ ruimtes leggen. Het feit dat laminaat een enorm sterke vloer is die je gemakkelijk kunt schoonmaken, maakt dat dit vloertype bijna een streepje voor heeft op hout.