Enkele jaren geleden ontstond een nieuwe trend. Her en der schoten nieuwe vakantieparken uit de grond. De huisjes werden als investeringsobject aangeboden. Kopers werd een hoog rendement voorgespiegeld. Zo hoog, dat de keus snel gemaakt was. Een vakantiewoning leek velen een prima investering. Vaak geldt dat dingen die te mooi lijken om waar te zijn, dat ook echt zijn. Met andere woorden, het is allemaal een stuk minder rooskleurig dan het aanvankelijk lijkt. Je krijgt namelijk als eigenaar van een vakantiewoning al snel te maken met hoge onderhoudskosten. De vraag is dan vooral of die opwegen tegen het beloofde rendement. Als dat al gehaald wordt.

Match je verwachtingen met de realiteit

De grote vraag is natuurlijk waarom je wilt overgaan tot de aankoop van een vakantiewoning. Is dat omdat je er zelf een tweede huis op na wilt houden? Dan raden we zeker aan om dat te doen. Leef je droom! Wanneer je het jezelf kunt veroorloven, zullen we je zeker niet tegenhouden. Als je graag afwisselend op twee verschillende plekken woont, is een vakantiehuis een waardevolle aanvulling op je huidige leven. Doe je het puur om te investeren en rendement te behalen, dan kun je er beter nog eens heel goed over nadenken en je door een expert laten voorlichten over de eventuele valkuilen.

Met deze kosten moet je rekening houden

  • Staat je tweede huis op een vakantiepark, dat centraal beheerd wordt? Het beheren van dat park kost geld en die kosten worden over het algemeen verhaald op de eigenaren van de woningen. Ga dus goed na hoeveel geld je hieraan kwijt bent.
  • De kans bestaat dat je woning een tijdje leeg blijft staan. Geen huurders betekent geen omzet en dus een minder hoog rendement. Besef ook dat de verhuurprijzen gekoppeld zijn aan de reguliere huurmarkt en dus kunnen fluctueren.
  • Een vakantiewoning is over het algemeen niet gebouwd in dezelfde kwaliteit als je eigen huis. Je zult dus al snel geconfronteerd worden met onderhoudskosten. Zeker als je huis aan zee staat, heb je daar, door de zoute lucht, nog sneller mee te maken.
  • Zelf onderhoud plegen lijkt misschien een goedkoop alternatief, maar vergis je niet. Je zult materialen moeten aanschaffen, om veilig te werken heb je voorts persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zoals een knap paar werkschoenen. Allemaal extra kosten.

Kortom, stel eerst een goede financiële planning op en maak dan je keuze.