De slaapkamer is de enige ruimte in huis waar je echt tot rust komt. Het is dan ook belangrijk dat je het juiste bed kiest, maar vergeet ook zeker de slaapaccessoires niet. Dekbedden komen in allerlei verschillende soorten en maten en dit maakt het lastig om het juiste exemplaar te vinden. Ga je voor een donzen dekbed of slaap je liever onder een wollen deken? Wij vertellen je waar je op moet letten bij het kiezen van een dekbed.

Let op de afmetingen

Een dekbed koop je gewoon in dezelfde maat als je bed, toch? Dit is niet waar; de afmetingen van een dekbed zijn namelijk altijd groter dan de matrasmaat. Het dekbed moet een stukje over je bed vallen, zodat je comfortabel kunt slapen en genoeg dekens hebt die je warm kunnen houden. Let bij de aanschaf van een dekbed dus altijd op de afmetingen. De breedte is afhankelijk van het matras, maar de lengte is afhankelijk van je lichaamslengte. Zo kun je vaak een dekbed aanschaffen met een lengte van 200, 220 of 240 cm. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, maar om je een eindje op weg te helpen, hebben we een handig overzicht gemaakt.

Eenpersoonsbed: dekbedmaat 140 x 200/220 cm
Tweepersoonsbed: dekbedmaat 200 x 200/220 of 240 x 200/220
King size bed: dekbedmaat 260 x 200/220

Welke vulling past bij jou?

Nu je weet naar welke afmetingen je op zoek moet gaan, kun je gaan kijken naar de vulling van het dekbed. Er zijn drie verschillende vullingen waar je uit kunt kiezen en ze hebben alle drie andere voor- en nadelen.

  • Een donzen dekbed

Een donzen dekbed is niet alleen heel erg warm, maar staat er ook om bekend uitstekend te ventileren. Het voelt heerlijk zacht aan en je zult het niet snel te warm krijgen.

  • Dekbed gevuld met wol

Een dekbed gevuld met wol is vochtregulerend en dus een goede keuze als er `s nachts veel wordt getranspireerd. Het is echter wel een zwaar materiaal, hier zul je rekening mee moeten houden

  • Een synthetisch dekbed

Synthetische dekbedden worden vaak gemaakt van polyester. Heb je een huisstofmijtallergie? Dan is dit de beste keuze voor jou. Een synthetisch dekbed kan namelijk op een hoge temperatuur worden gewassen.

 2

Een 4-seizoenen dekbed

Zoals je nu waarschijnlijk wel weet zijn er verschillende soorten dekbedden. Deze zijn te verdelen in twee soorten: enkele- en vierseizoenen dekbedden. Deze hebben verschillende warmteklassen die aangeven hoe warm het dekbed is. Een vierseizoenen dekbed kun je het gehele jaar door gebruiken, omdat deze bestaat uit twee aparte delen. In de zomer gebruik je een deel en in de winter maak je het andere deel eraan vast, zodat je kunt genieten van een warme deken. Vergeet ook zeker niet een bijpassend dekbedovertrek te kopen.