Een industriële vloerlamp trekt aandacht. Hoe groot of hoe klein ze ook is, ze valt op door haar aparte vormgeving en stoere uitstraling. Maar waaraan herken je een industriële vloerlamp en waarom zou je kiezen voor een vloerlamp in deze stijl? En welke mogelijkheden bestaan er zoal? In deze blog lees je een aantal tips om de aankoop van je industriële staanlamp makkelijker te maken.

Waaraan herken je een industriële vloerlamp?

De industriële stijl wordt gekenmerkt door ruwe, wat men ook wel eens 'eerlijke' materialen noemt. Hiermee wordt bedoeld dat kunststof bij de industriële stijl helemaal uit den boze is. Voor je lamp kies je voor metaal, staal, hout en glas. Ook betonlook zie je de laatste tijd nogal eens bij industriële lampen. Met andere woorden, het zijn materialen die vroeger bij de verlichting in industriële panden werd gebruikt. De algemene uitstraling van de lamp is stoer en groots.

Welke industriële vloerlampen bestaan er zoal?

Er is eigenlijk geen algemene regel als het gaat om het ontwerp van de industriële vloerlamp. Je vindt lampen op een centrale poot of op een driepoot en je kiest voor een hoge of een lage lamp. Er bestaan industriële lampen met of zonder lampenkap, je kiest voor één of meerdere lichtelementen en je kiest voor strakke of ronde lijnen.

Creëer je eigen stijl

Binnen de industriële stijl zijn er verschillende strekkingen. Sommige mensen houden zich aan de zeer stoere, zware uitstraling die afkomstig is uit de donkere industriële periode van vorige eeuw. Anderen houden gewoon van de stoere uitstraling, maar willen deze toch wel iets aanpassen aan hun hedendaagse woning. Je merkt het al: je hebt keuze te over voor een industriële lamp. Je kunt bijgevolg kiezen voor een zeer stoere, grote lamp waar je bijna niet naast kunt kijken. Of je kiest voor een fijnere staanlamp die discreter in je interieur opgaat. Kies voor je andere lichtbronnen ook dezelfde stijl. Vaak vind je binnen een bepaald merk zowel hanglampen, tafellampen, wandlampen en vloerlampen.

Hoe ga je je industriële lamp integreren in je interieur?

Let vooral op details als je je vloerlamp kiest. Hout creëert een warme uitstraling, metaal en staal maken je interieur iets koeler, maar dan ook een stuk stoerder. Glas laat het licht nog meer schitteren. Strakke lijnen staan eerder stoer en ronde vormen maken de strakke lijnen in je interieur zachter. Zo zie je maar, met één object in je interieur, namelijk je industriële vloerlamp, kun je aan je interieur precies die uitstraling geven die jij wilt. Laat de materialen van je lamp aansluiten met materialen die elders al in je interieur voorkomen. Een lamp met hout past bij een houten vloer of houten balken. Een betonlook lamp gaat uitstekend bij een ruwe bakstenen muur en betonvloeren. Metalen lampen passen uitstekend bij metalen raamkozijnen of metalen leidingen die door de kamer lopen. Bekijk op dezelfde manier welke materialen in je meubelen voorkomen en kies in functie hiervan je lamp. Zo creëer je uiteindelijk een stijlvol geheel.