Of je nu op kamers gaat, in je eerste huis trekt of gaat verhuizen naar een andere woning: over de inrichting kun je behoorlijk je hoofdbreken. Vooral wanneer dingen niet lopen volgens plan. Want hoe verberg je subtiel een vieze vlek in de vloer? Ik liep er tegen aan met mijn laatste verhuizing.

Al mijn meubels stonden al klaar, in gepakt en wel in de verhuiswagen. Een voor een werden ze er uitgetild en op hun plaats gezet. Ik huppelde ertussen door. “Die moet daar, ja en die daar,” zo verdween de leren stoel van mijn oma in de hoek en de bank, die ik in de kringloop op de kop had getikt, er tegenover. “Ho pas op,” bijna was de antieke vaas gesneuveld over de houten vloer. Maar met dat ik de vaas wilden redden, stootte ik een flesje schoonmaakchloor om. De inhoud verspreidde zich over de vloer als een zeemonster dat alles opslokt wat hij tegen komt. Snel werd er een doek gehaald en de substantie werd opgeveegd. Een wazige vlek bleef echter op de vloer achter. Ik had geen tijd om de gevolgen ervan te overzien, de boekenkast werd binnengebracht en belandde bijna op mijn tenen.

Een lelijke vlek in de vloer

’s Avonds zat ik in mijn nieuwe appartement. Ingericht naar mijn eigen smaak: ik was er helemaal tevreden mee. Toch irriteerde ik me aan die vlek. Op internet zocht ik hoe ik de vlek het beste kon verwijderen maar niks hielp. Hoe hard ik ook poetste de vlek verdween niet, ik kon alleen nog maar beteuterd naar de vloer staren. En nu? Elke dag tegen die kale vloer aanstaren met een vlek erin? Hij was ook niet weg te moffelen door een meubel. Hij zat midden in de woonkamer.

Ik wilde al bij de pakken neer gaan zitten toen mijn vriendin met een geniaal plan kwam: “Leg er iets overheen, joh. Niemand die het ziet!” zei ze, zo nuchter zoals ze ook was opgevoed. Dat had ik nog niet bedacht! Enthousiast gingen we online opzoek naar een mooie kleed of tapijt.

Een Perzisch tapijt voor al u problemen

Maar wat voor tapijt paste er bij mijn inrichting? Mijn stijl was antiek gecombineerd met industrieel. Al snel viel mijn oog op oude Perzische tapijten. Wat waren die prachtig en wat was er veel keus! Ze pasten perfect bij mijn antieke stijl. Ik kon veel uitleg vinden over de tapijten op internet en er was daarnaast erg veel keus. Zo zat het tapijt, wat perfect bij mijn inrichting paste, er ook tussen en stond die een paar dagen later al bij op de stoep. Ik hoefde de deur niet eens uit!

Deze tapijten worden grotendeels handgemaakt en zijn daardoor allemaal uniek. Sommige zijn al honderden jaren oud, maar allemaal hebben ze hun eigen verhaal. Het geeft een warme huiselijke sfeer aan een kamer. De motieven op de tapijten verschillen van grote medaillons tot sierlijke bloemenvelden of combinaties daarvan. Een Perzisch tapijt heeft niet veel andere meubels nodig om mooi te zijn, de enorme hoeveelheid aan details geven het tapijt op zich een volwaardige schoonheid. De wol die gebruikt wordt is duurzaam, sterk en met een prachtige glans. Zelfs gebruikte tapijten die vervaald en gebruikt eruit zien, hebben hun eigen schoonheid. Zo kan ik nog een lange tijd genieten van mijn Perzisch tapijt in huis!

Tevreden

Ik rolde het donker rode tapijt uit over de vlek. Aan de ene kant verdween het tapijt half onder de stoel. Naast de stoel kwam een grote gatenplant. Het was een prachtige combinatie en daarnaast een perfecte oplossing voor het ongelukje op de vloer! Ik was er zo content mee dat ik er nog een bestelde. Ook rood maar met een ander motiefje, voor naast mijn bed. Zo’n tapijt past namelijk op iedere plekje in huis, merkte ik.

Ik word elke dag wakker en geniet van mijn eigen inrichting, helemaal naar mijn smaak! Mijn voeten voelen het zachte tapijt als ik uit bed stap. Elke keer weer vallen mij nieuwe details op in het tapijt en verwonder ik me over het talent van de wevers, die knoop voor knoop het tapijt hebben gemaakt.