De herfst is dé ideale tijd om je tuin van volgend jaar een nieuwe boost te geven. Ook al zie je er vandaag niet onmiddellijk het resultaat van, later word je rijkelijk beloond als je nu bloembollen in de grond stopt. Maar hoe pak je dit aan en welke bloemen kies je het beste uit? Wij gingen voor jou alvast op zoek en geven jou hier een aantal ideeën. Laat je inspireren!

Wees je eigen tuinarchitect

Uiteraard kun je zomaar wat bloembollen zoals tulpen, krokussen of amaryllis bol kopen en in je tuin planten. Maar waarom zou je er eens niet als een professioneel tuinontwerper tegenaan gaan? Misschien is het zelfs een leuke activiteit om met je hele gezin op een druilerige regendag je tuin te (her)ontwerpen? Bepaal welke kleuren je waar zoal wilt. Hou je het bij één of twee kleuren of ga je voor een bonte tuin? Zo zijn bijvoorbeeld dahliaknollen ideaal om de perfecte kleuren in je tuin te brengen. Ze bestaan in verschillende vormen en diverse kleuren. Veel witte bloemen zijn geschikt om bijvoorbeeld een schaduwrijke tuin op te lichten. Felle of donkere kleuren geven aan een overbelichte tuin meer karakter. Strakke moderne tuinen vragen niet veel verschillende tinten. In een klassieke romantische tuin horen dan weer wél veel kleuren. Combineer naar eigen inzicht en laat je bloemen aansluiten op kleuren die ook elders voorkomen rond je huis en in de tuin.

Een heel seizoen lang bloemen

Bij het ontwerpen van je tuin hou je ook rekening met de bloeiperiode. Het ideale is wanneer je in elk seizoen bloemen in je tuin hebt. Bij bloembollen denkt men vaak aan voorjaarsbloeiers: krokussen, narcissen, tulpen... Maar er zijn ook bloembollen en –knollen die in de zomer en zelfs tot in de late herfst voor mooie bloemen zorgen. Lelies bijvoorbeeld zijn echte zomerbloeiers en dahlia's kun je tot bijna tegen de vorstperiode aan in je tuin hebben staan. Met wat creativiteit kun je ervoor zorgen dat je elke dag van bloemen in je tuin kunt genieten. Speel ook met kleuren. Zo kun je zachte kleuren voor de lente, felle kleuren voor de zomer en warme kleuren voor de herfst kiezen. Zo creëer je voortdurend variatie in je tuin. Heb je grote ramen naar je tuin toe? Denk er dan bijvoorbeeld aan om de typische herfstbloemen dichtbij je huis te planten. Zo kun je er ook van genieten wanneer je lekker warm binnen zit.