Ben je van plan om voor jouw woning, boerderij of bedrijfspand een set zonnepanelen te kopen? Dan maak je een duurzame en slimme keuze! Investeren in zonnepanelen heeft namelijk een behoorlijk aantal voordelen. Belangrijk is wel om bij je zoektocht een aantal zaken in de gaten te houden. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je zonnepanelen wilt gaan kopen. Daarnaast gaan we in op de uiteenlopende voordelen van zonnepanelen.

Zonnepanelen: de opbrengst is zijn afhankelijk van de kwaliteit

Een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van zonnepanelen is om goed te kijken naar het rendement van de zonnepanelen die je wilt kopen. Niet elke zonnepaneel levert evenveel op. Kijk voor het rendement goed naar de hoeveelheid Wattpiek (Wp) van de panelen, ofwel: het vermogen, en naar de energieopbrengst in kWh (kilowatt/uur). Hoe hoger deze getallen zijn, hoe meer de betreffende zonnepanelen je qua energie en besparing opleveren. Als stelregel geldt dat kwalitatief goede zonnepanelen met een hogere opbrengst duurder zijn, maar zichzelf ook sneller terugbetalen.

Mate van duurzaamheid: let op de efficiency

Zonnepanelen zijn natuurlijk een milieuvriendelijke aankoop, omdat er geen fossiele, maar natuurlijke energie wordt opgewekt. Kies je voor zonnepanelen, dan help je dus mee om de mondiale CO2-uitstoot te beperken. Een groot voordeel dus! Wil je zo duurzaam mogelijk zonne-energie opwekken, dan is het belangrijk om te letten op de efficiency van de panelen. Zonnepanelen die echt duurzaam zijn, leveren al snel een efficiency van 17 à 18 procent. Minder duurzame panelen komen uit op een efficiency van rond de 15 procent. Let bij de aankoop op deze cijfers over het prestatieniveau van de zonnepanelen om een zo duurzaam mogelijke keuze te maken. Zonnepanelen schaf je doorgaan maar één keer aan, dus zorg dat je zo duurzaam mogelijk kiest!

Betaalbaarheid & terugverdientijd als aandachtspunt

De aanschafprijs van zonnepanelen kan per aanbieder flink uiteenlopen. Dit is dus iets om goed op te letten. Kijk echter niet naar de prijs per paneel, maar reken de kosten om naar de prijs per capaciteit. Door op het aantal Wattpiek te letten, kun je vaststellen of een paneel duur is of niet. Zo kun je beter kiezen voor een zonnepaneel met een capaciteit van 300 Wp voor 230 euro, dan voor een paneel dat 270 Wp levert maar 220 euro kost. Het zonnepaneel van 300 Wp kost namelijk € 0,77 per Wp en de tweede € 0,81 per Wp. Qua terugverdientijd betaalt een paneel met een hoger Wp zich ook sneller terug dan een minder goed paneel. Gemiddeld kun je bij kwalitatief goede zonnepanelen uitgaan van een levensduur van minstens 25 jaar, waarbij de panelen zich in 5 tot 7 jaar terugverdienen. Je kunt zonnepanelen ook financieren.

Reputatie van de aanbieder

Ten slotte is het zaak om voor een aanbieder te kiezen dat betrouwbaar is en echte kwaliteit levert. Kijk daarom goed naar de reputatie van de aanbieder, bijvoorbeeld door reviews, klantbeoordelingen en referenties na te trekken. Zo weet je snel of je eerlijk advies kunt verwachten. Verder is het slim om te kiezen voor een bedrijf met jarenlange ervaring, neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Natuma Zonnepanelen.