Wanneer je duurzaam en comfortabel wilt wonen én op je energierekening wilt besparen, is multizone verwarming een slimme oplossing en een absolute must.

Wat is multizone verwarming?

In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen wordt bij een zoneregeling de temperatuur per zone (een of meerdere ruimtes) gemeten door middel van slimme thermostaten. In combinatie met slimme radiatorknoppen kan de temperatuur in elke zone apart worden ingesteld. Daarmee is de temperatuur in badkamer of slaapkamer niet meer afhankelijk van één centraal meetpunt, meestal de woonkamer.

Waarom multizone verwarming?

Groot voordeel van deze manier van verwarmen, is dat je heel eenvoudig bepaalt wat de perfecte temperatuur in elke zone moet zijn. Door middel van een app kan de temperatuur in de verschillende zones ook nog eens heel gemakkelijk worden aangepast, ideaal als er een houtkachel of een open haard in de woonkamer staat. Eenvoudig overal en altijd de perfecte temperatuur.

Bespaar op de energiekosten

Door het efficiënt en weloverwogen instellen en beheren van de temperatuur in verschillende zones, gaat er minder energie verloren. De slimme thermostaat speelt hierbij een grote rol. Die is op afstand bedienbaar én zelflerend. Na een tijdje weet het verwarmingssysteem precies wanneer je wel of niet thuis bent dankzij geofencing en wanneer de cv-ketel in werking moet treden. De CV-ketel hoeft minder hard te stoken en dat zie je terug in de energierekening, die lager zal uitvallen.

Duurzaam

Door het lagere energieverbruik wordt het milieu minder belast. Daarmee kies je met multizone verwarming ook voor een duurzame oplossing. Door het voorkomen van het onnodig verwarmen van een zone kan tot wel 30% energie worden bespaard.

Voor wie is multizone verwarming geschikt?

Vooral voor de grotere woningen is dit een geschikt systeem omdat de temperatuurregeling onafhankelijk van de kamerthermostaat werkt. Daarmee kan de temperatuur in badkamers, hobbyruimtes of studeervertrekken ook op een aangename temperatuur worden verwarmd. Dat is eenvoudig via een app te regelen.

Wanneer je al over een slimme thermostaat beschikt, kun je (meestal) uitbreiden tot een multizone verwarmingssysteem. Slimme radiatorknoppen vervangen je huidige thermostaatknoppen op je radiatoren. De installatie is meestal vrij eenvoudig te realiseren.

Hieronder geven wij je een aantal suggesties waarmee je een zoneregeling kunt realiseren.

Honeywell Evohome

Vanuit een enorme expertise ontwikkelde Honeywell een van de meest geavanceerde verwarmingssystemen die momenteel verkrijgbaar is: Honeywell Evohome. Het is een decentraal, modulair verwarmingssysteem waamee de temperatuur in elke zone individueel geregeld en aangestuurd kan worden.
De Honeywel Evohome thermostaat (beschikbaar voor opentherm en aan/uit cv-ketels) is de start van je system. Vervolgens kun je het systeem uitbreiden en toepassen in andere zones / kamers die je individueel wilt gaan verwarmen
Het systeem is geschikt voor alle merken en typen verwarmingsketels, let er wel even op dat je de juiste versie van thermostaat voor jouw ketel kiest.

Tado

De slimme thermostaten van Tado° komen bij de Consumentenbond als best getest en beste koop naar voren, met name door de hoge gebruiksvriendelijkheid, de zeer uitgebreide opties en de gebruiksvriendelijke app. Zo wordt er rekening met lokale weersvoorspellingen gehouden. Wanneer de zon je woning opwarmt, gaat de verwarming lager.

Staat er een raam open? Ook dan herinnert dit systeem je eraan de verwarming lager te zetten.
Care & protect monitort 24 uur per dag je verwarmingssysteem en detecteert afwijkende verwarmingspatronen en helpt ze waar mogelijk op te lossen.
Als extra adviseert de app je middels de Klimaatcomfort Skill hoe je binnenshuis de lucht gezond houdt.
Het merk werkt in combinatie met alle gangbare verwarmingssystemen en de meeste fabrikanten van radiatoren, airco´s en warmtepompen.

Bosch Easycontrol

Ook met deze Bosch slimme thermostaat kun je de temperatuur in elke ruimte apart instellen middels de app (Easycontrol-app). Het is de vervanger van de populaire Nefit Easy. De bediening is erg makkelijk en gebruiksvriendelijk.
Verder is de thermostaat zelf een lust voor het oog. Het platte en moderne ontwerp heeft een touchscreen én Ambient Light. Zo zie je direct wat de status van je thermostaat is. Behalve via het touchscreen kun je de temperatuur ook via spraakbesturing. Via de app op je tablet of telefoon kun je ook op afstand de temperatuur regelen.
Dat het een echte slimme thermostaat is blijkt wel uit het feit dat die kan zien of je wel of niet thuis bent. De temperatuur wordt direct bij het verlaten of binnenkomst van de woning aangepast.
De thermostaat kan aan de Homecom Pro van je installateur worden gekoppeld. Die ontvangt eventuele foutmeldingen of storingen en kan die mogelijk op afstand verhelpen.

Tot slot

Wel van de drie bovengenoemde systemen je ook aanschaft, ze dragen allemaal bij aan een aangename, beheersbare temperatuur in huis én het verlagen van je energierekening.
Het is een duurzame en slimme investering, waar mogelijk ook subsidie voor kan worden aangevraagd, mits je huiseigenaar bent en tenminste twee energiebesparende maatregelen treft.