In veel tuinen vind je een haag terug. Soms als afscheiding tussen twee delen van de tuin en soms zelfs als schutting voor de privacy. Haagplanten bij Gras en Groen kunnen ook jouw tuin een goede boost geven, maar hoe houd je je haag mooi als je geen groene vingers hebt?

  1. Kies de juiste haag

Er zijn veel soorten hagen, die allemaal verschillende voor- en nadelen hebben. Het is belangrijk een wensenlijst op te stellen en te kijken welke haag het best bij je past. Als je altijd tegen een groene plant wil aankijken, kies dan voor een groenblijvende haag. Wil je het liefst zo min mogelijk tijd in je tuin stoppen, ga dan bijvoorbeeld voor de haagconifeer. Deze plant groeit langzaam, waardoor één snoeibeurt per jaar voldoende is.

  1. Juiste bodem

De juiste bodem voor het planten van je haag kan je veel werk schelen. Een slechte bodem bevordert onder andere de uitval. In nieuwe tuinen in nieuwbouwwijken is de kans groot dat de grond niet geschikt is voor nieuwe beplanting. De vaak lichte grond is geen tuingrond. Gebruik daarom altijd een bodemverbeteraar. Wil je helemaal geen risico nemen? Onderzoek dan je bodem en zoek daar een haag bij uit. Een beukenhaag doet het bijvoorbeeld in tegenstelling tot veel andere hagen prima op een droge grond.

  1. Snoeien en water geven

Ook als je geen groene vingers hebt, ontkom je niet aan het snoeien en het water geven van je haag. Toch kan je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken door te weten wat je moet doen en op welke manier. Een veelgebruikte techniek om je haag kaarsrecht te kunnen snoeien is het spannen van twee touwen langs de haag. Houd je snoeimachine of scherpe snoeischaar tegen het touw en snoei de haag. Op deze manier zorg je dat je overal hetzelfde snoeit. Pas op dat je niet teveel snoeit, anders kijk je lange tijd tegen de binnenkant van de plant aan. Bemest de haag tot slot met voedingsrijke grond, zodat de plant zich snel kan herstellen na de beurt.

  1. Huur professionals in

Wil je zeker weten dat je tuin goed wordt bijgehouden? Huur professionele hoveniers in. Zij weten precies hoe alle (haag)planten onderhouden moeten worden en nemen het hele proces van je over. Je hebt dus geen zorgen meer en altijd een goed onderhouden tuin!