Nu we in Nederland op steeds meer daken zonnepanelen zien verschijnen krijgen we ook steeds vaker de vraag of deze zonnepanelen apart moeten worden verzekerd of dat ze zijn meeverzekerd in de opstalverzekering van de woning. Lees verder om te ontdekken of uw zonnepanelen zijn meeverzekerd in de opstalverzekering, ook wel woonverzekering genoemd.

Zonnepanelen op een eigen woning

Zonnepanelen zijn populair. Met zonnepanelen wekt u zelf groene stroom op en dat is zowel goed voor het milieu als voor uw eigen energierekening. Het laten installeren van zonnepanelen wordt ook steeds goedkoper waardoor meer huiseigenaren de panelen op hun dak laten plaatsen. Een set van 10 zonnepanelen inclusief de installatie, de omvormer en de btw kost u momenteel rond de € 4700. Deze investering verdient u in ongeveer 7 jaar terug. Tien zonnepanelen zijn goed voor 2300 tot 3000 kWh elektriciteit. Een gemiddeld gezin gebruikt ongeveer 3500 kWh per jaar. Voor huiseigenaren vallen de geïnstalleerde zonnepanelen onder de opstalverzekering van de woning. Toch is het zeker verstandig om ook als u eigenaar bent van de woning even te checken of en onder welke voorwaarden de panelen verzekerd zijn door uw opstalverzekering. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt in zonnepanelen die aan het dak zijn gemonteerd en zonnepanelen die los op het dak staan. Als de zonnepanelen niet vast zijn gemonteerd maken ze geen deel uit van het onroerend goed en is er een kans dat de zonnepanelen niet verzekerd zijn door uw opstalverzekering.

Zonnepanelen op een huurwoning

Als huurder bent u geen eigenaar van het pand en is een opstalverzekering voor u niet verplicht. Wanneer u zonnepanelen op het dak van uw huurhuis heeft kunt u deze wel laten verzekeren onder de inboedelverzekering. Het plaatsen van zonnepanelen op een huurwoning wordt gezien als huurdersbelang omdat u zelf verbeteringen aanbrengt aan uw huurhuis. Verzekeraars dekken soms geen schade van diefstal zonder dat er braakschade is. Wanneer u weet dat inbrekers zonnepanelen vrij simpel kunnen demonteren zonder braakschade kan het dus voorkomen dat ze niet verzekerd zijn tegen diefstal.

Wat kost een extra zonnepanelen verzekering

De premie van een extra zonnepanelen verzekering zijn vrij hoog te noemen. Vaak wordt 25% van de factuurwaarde genomen met een minimum van € 50,- per jaar. Voordeel is dat de zonnepanelen dan wel zeer goed zijn verzekerd tegen alle mogelijke schade door inbraak of natuurrampen. Zelfs het productieverlies bij uitval van de zonnepanelen zijn bij een zonnepanelen verzekering gedekt.