Vind jij je huis te klein worden en heb je meer leefruimte nodig? Dan is een uitbouw zeker iets om te overwegen. Er zijn verschillende mogelijkheden. ZO kan je bijvoorbeeld in de hoogte bouwen, maar ook een aanbouw laten doen. Door aan uitbouw te doen creëer je meer leefruimte en zorg je ervoor dat je huis meer waard wordt. Uitbouwen is dus zeker het overwegen waard.

Voordelen

Het grootste voordeel is dat je meer leefruimte creëert voor jou en je huisgenoten. Je kunt kamers uitbreiden en er nieuwe en grotere meubels in plaatsen. Door de extra leefruimte die je creëert kan je ook meer bezoekers ontvangen en kan jij dat ene feestje geven die je heel lang op je bucketlist hebt staan.

Je kunt er ook voor kiezen om een garage aan te bouwen, waar je vervolgens je auto kwijt kunt. Ook een serre wordt veel aangevraagd bij een uitbouw. Zo kan je lekker binnen zitten terwijl je het gevoel hebt dat je buiten zit!

Nadelen

Het grootste nadeel van een uitbouw, zijn de kosten. DIe kunnen enorm oplopen als je een leuk project in gedachten hebt. Je moet dus goed gespaard hebben om een dergelijke uitbouw te kunnen financieren.

Waar moet je op letten?

Niet iedereen kan zomaar een uitbouw realiseren. Je moet namelijk wel het recht hebben om ergens iets te bouwen. Door op een kadasterkaart te kijken, kun je in de omgeving van jouw huis zien waar je extra kunt bouwen. Zo’n kadasterkaart is er ook online, dit noemt men de digitale kadastrale kaart.

Op zo’n kadastrale kaart toont de ligging van een kadastraal perceel. Dit geeft aan hoe een stuk grond staat geregistreerd en waar eventueel extra gebouwd mag worden enz.

Een kadaster kun je opvragen bij ‘het kadaster’.

Opties

Er zijn een aantal uitbouw modellen waar je uit kunt kiezen. De standaard uitbouw is de meest voorkomende. Bij een dergelijke standaard uitbouw komt er niet veel speciaals bij kijken. Je kiest natuurlijk wel de plek van de ramen en deuren, maar veel keuze in materiaal of iets dergelijks heb je niet.

De volgende optie is een klassieke uitbouw. Heb je een huis met landelijke of klassieke stijl, dan is de keuze voor een klassieke uitbouw snel gemaakt. De ramen en deuren zijn een stuk klassieker dan bij een standaard uitbouw. Dit zie je dan ook wel terug in de prijs.

De laatste optie is de moderne uitbouw. Deze vorm van uitbouw focust zich vooral op het samenkomen van binnen en buiten Er wordt dus veel gebruik gemaakt van ramen zodat er makkelijk contact met buiten gelegd kan worden. Op die manier geniet je extra van het buitenleven en jouw tuin. Uiteraard is dit ook duurder dan de standaard uitbouw, maar je moet er wat voor over hebben!

Hopelijk weet je nu wat meer over het uitbouwen van je huis en heb je wat aan dit artikel gehad. Het is ook altijd handig om een professional in te schakelen. Die kan je adviseren over wat de mogelijkheden zijn bij jouw huis.