De verhuizing naar een nieuwe woning is vaak ontzettend spannend. Er moet veel geregeld worden, je kinderen moeten afscheid nemen van hun vriendjes en vriendinnen, enzovoorts. Zal iedereen aarden in de nieuwe omgeving? Een van de factoren om rekening mee te houden bij de aankoop van een nieuw huis is je hypotheek. Mogelijk moet er een nieuwe hypotheek worden afgesloten om de nieuwe woning te kunnen bekostigen, of wil je de lopende hypotheek oversluiten? Het oversluiten van een hypotheek kan een financieel voordeel opleveren, als een hypotheekverstrekker een lagere hypotheekrente of betere voorwaarden aanbiedt. Op deze pagina lees je er meer over.

Hypotheek afsluiten voor je eerste koopwoning

Ga je voor het eerst een huis kopen? In dat geval is de kans groot dat er een nieuwe hypotheek moet worden afgesloten. Bij het afsluiten van een hypotheek spelen verschillende factoren een rol. Denk aan het inkomen van jou en je partner, lopende leningen, enzovoorts. Schakel een onafhankelijke hypotheekadviseur in om je te laten begeleiden bij het afsluiten van een hypotheek. Er komt vaak meer bij kijken dan men op voorhand verwacht. Daarbij staat niet iedere hypotheekverstrekker het toe om een hypotheek aan te vragen zonder hulp van een hypotheekadviseur.

Tip: bespaar op de kosten voor hypotheekadvies door voor een online hypotheekadviseur te kiezen. Dit is doorgaans voordeliger dan het bezoeken van een adviseur op kantoor.

Oversluiten van een hypotheek bij een nieuw huis

Wanneer je eerder al een hypotheek hebt afgesloten, kan de aankoop van een nieuw huis een goede reden zijn om de hypotheek over te sluiten. Een hypotheek oversluiten betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit, waarmee je een bestaande hypotheek direct af kunt lossen. Hier zijn vaak kosten aan verbonden, zoals een boeterente, omdat de huidige hypotheekverstrekker niet alle rente ontvangt waar deze bij het afsluiten van de hypotheek op rekende. Als de boeterente lager is dan het financiële voordeel wat een hypotheek oversluiten oplevert, dan is dit logischerwijs een goede optie. Een hypotheekadviseur kan je er meer over vertellen.

Denk na over eventuele verbouwingen

Bij het afsluiten van een hypotheek kan het interessant zijn om na te denken over verbouwingen. Wellicht wil je de badkamer renoveren, of wil je een nieuwe keuken plaatsen. Door dergelijke verbouwingen voor de verhuizing uit te voeren, hoef je de woning op een later moment niet weer overhoop te halen. Houd hier ook rekening mee bij het te koop aanbieden van je bestaande woning. Je wilt deze pas verlaten als de verbouwing gereed is!