Wie droomt er nou niet van, werken in een zomers paradijs. Het telewerken van afgelopen tijd biedt veel mogelijkheden en kansen als het gaat om werklocaties. In plaats van in Nederland naar een grauwe lucht te staren, kan je ook het nuttige met het aangename verenigen. Zo staat wonen en werken in Spanje hoog op de lijst van favorieten van menig Nederlander. Zeker in Zuid-Spanje zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam!
Dus, wat let je om een huis in Spanje te kopen en daar een deel van het jaar, of zelfs het hele jaar, te werken? En te genieten natuurlijk! Waar moet je op letten bij een huis kopen in Spanje?

Locatie

De eerste stap om jouw droomhuis te vinden is de keuze voor een locatie. Wil je in een stad wonen of liever in een dorp? En direct aan het strand of in het binnenland? Als je het hele jaar door in Spanje verblijft dan zijn de Spaanse Costa´s een aanrader. Zo zijn de Costa Blanca en de Costa Cálida geliefd vanwege de vele zonnige dagen, de relatief goed betaalbare woningen en de nabijheid van de vliegvelden van Alicante, Valencia en Murcia. Zo combineer je eenvoudig strand en vakantiegevoel met de nabijheid van grote steden.

Wil je liever in een grote internationale stad wonen? Dan zijn Barcelona en Madrid goede opties, alhoewel het in Barcelona wat kouder, en in Madrid erg koud kan zijn in de winter.

Huizenjacht 

Als je eenmaal jouw favoriete locatie hebt bepaald, dan kan je op zoek naar jouw ideale huis. Dankzij internet en de vele woningportals kun je jouw zoektocht eenvoudig starten vanuit je luie stoel in Nederland. Zo kan je goed het lokale aanbod in kaart brengen en krijg je een beeld van de prijzen. Wil je gelijk in een perfect huis intrekken dan is nieuwbouw een goede optie. Vind je het niet erg om een bestaande woning te kopen dan kan dit erg interessant zijn. Een jonge bestaande woning kan juist in deze tijd soms voordeliger uitpakken dan nieuwbouw, vooral omdat deze veelal volledig bemeubeld verkocht worden. Bedenk ook of je een appartement wilt, of liever een huis met tuin. Voordeel van een appartement is dat het onderhoud vaak via de vereniging van eigenaren verloopt en ook het gemeenschappelijke zwembad en de tuin worden geregeld. Zo houd je meer vrije tijd over en kan je gemakkelijker de deur achter je dicht trekken als je weer even naar Nederland gaat.

Deskundige begeleiding

Zodra je jouw droomhuis hebt gevonden is het verstandig om voor professionele begeleiding te zorgen. Het aankoopproces in Spanje is juridisch en fiscaal namelijk anders dan in Nederland. Het tekenen (en betalen van) een reservering is veelal zonder voorbehoud en betekend dat je alle betaalde gelden kwijtraakt als je nog afhaakt. En een hypotheekvoorbehoud is in Spanje minder standaard dan in Nederland. Om dit soort valkuilen te voorkomen kan je het beste een expert inschakelen die je kan helpen met de taal en die bekend is met de lokale praktijken. Zeker aan de Spaanse Costa´s zijn er diverse Nederlandse makelaars te vinden die je bovendien ook kunnen helpen bij het vinden van je ideale woning!

Aan de slag

Na de aankoop is het tijd om je huis in te richten. Ga je vanuit Spanje telewerken, zorg dan een goed ingerichte werkruimte die voldoende gekoeld kan worden in de zomer. En vergeet niet op tijd een internetaansluiting te regelen. In de meeste regio´s van Spanje zijn snelle glasvezelverbindingen beschikbaar. Met een blauwe lucht op de achtergrond en het strand naast de deur zal je zien dat de werkstress een stuk minder wordt!