Eindelijk zijn de eerste zomerse temperaturen in Nederland. Direct stijgt het verlangen naar een mobiele airco ook weer. Lees in dit artikel over het koelen van de lucht in huis middels airconditioning. Hierover zijn veel vragen, en hopelijk tref je in dit artikel antwoorden op de meeste vragen aan. Daarna kun je beslissen hoe jij de lucht in huis gaat koelen, want feit is dat het bijzonder prettig is als jij die mogelijkheid hebt tijdens hete dagen.

Van luchtkoeler tot een ingebouwde airconditioning

Omdat de zomers steeds langer duren en warmer worden is koelen net zo belangrijk geworden als verwarmen. Soms is er al vanaf de bouw rekening mee gehouden. Bijvoorbeeld bij de bouw van grote kantoorgebouwen. Deze hebben luchtschachten speciaal voor de airconditioning. Hierover gaan de nodige fabels in de rondte met als voorbeeld dat de luchtschacht vol met virussen zit waardoor het hele kantoor tegelijk verkouden kan raken. Dit is onjuist, de airco zorgt alleen voor een gezond binnenklimaat. De tegenhanger van een duur inbouw aircosysteem is de aircooler. Het idee is, evenals van een ventilator, best goed maar de werking valt tegen. Een airco heeft een koelelement en een luchtkoeler niet, de lucht gaat langs water. Hierdoor kun je een luchtkoeler niet op een temperatuur instellen. Zelfs de beste aircooler die er is, is niet tot nauwelijks in staat de temperatuur in een ruimte met meer dan 5 graden te doen afnemen.

Schone, droge, en koele lucht is het streven

Alle systemen hebben hun eigenaardigheden. Zo'n grote inbouw airco kan de lucht ontvochtigen, iets wat een aircooler niet kan. Maar zo'n grote inbouw heeft een afstelling voor het hele gebouw wat tot gemor kan leiden. Als voorbeeld, vrouwen hebben gemiddeld genomen behoefte aan een iets warmere werkplek dan mannen. Als de airco op één centrale plek de thermostaat heeft, en er werken mannen en vrouwen in het gebouw, dan dupeer je in principe altijd een partij. Als zo'n groot kantoorgebouw vol zou staan met mobiele exemplaren dan zou je het kunnen instellen, en zal het in de ene werkkamer wat koeler zijn dan de ander. Dan zou een mobiele airco een goede uitkomst kunnen zijn. Het fijne aan een mobiele airco is dat deze ook zomersmog, die in Nederland nog wel eens gepaard gaat met de zomerse hitte, uit de lucht haalt dankzij filters. Om deze redenen is een mobiele airco bijzonder handig. Je plaatst het waar je wil, bijvoorbeeld 's nachts in de slaapkamer en op de dag bij de thuiswerkplek. Je hebt dan schone koele lucht, en je stelt het in naar jouw persoonlijke wensen. De aanschafprijs is goed te overzien, en bij het juiste onderhoud blijft de airco jarenlang optimaal functioneren. Weten welke mobiele airco het best bij jou past? Aircowijs.nl helpt je op weg!