Gaat u uw tuin opnieuw inrichten? Dan denkt u vast en zeker ook aan tuinverlichting. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met een lichtplan voor uw tuin. Een lichtplan kan u helpen met een makkelijke inrichting van de tuin. Licht in uw tuin zorgt voor een sfeervol effect zodat u extra veel en lang kan genieten van uw tuin. Geen valpartijen meer omdat u niet genoeg ziet in de tuin, geen minuten lang meer naar het sleutelgat zoeken omdat er niet genoeg licht is. Licht is daarenboven een ideale manier om inbrekers af te schrikken. Het is dus belangrijk te investeren in goede tuinverlichting. Maar hoe begint u aan zo’n lichtplan? Wij leggen het stap voor stap uit. 

Ontwerp van de tuin

De eerste stap bestaat uit uw tuin in kaart te brengen. Hiervoor kan u best starten met een schets te maken van uw tuin. Hierbij is het belangrijk dat de schets van uw tuin op schaal getekend is. Plaats op de schets ook de bomen, struiken, vijver, zwembad en het terras. Zo brengt u de volledige tuin alvast in kaart. Alle elementen van de tuin, bebouwd en beplant, zouden moeten terugkomen in de schets. 

Accentverlichting

In de tweede stap vraagt u zich af welke elementen of delen van uw tuin extra accentverlichting nodig hebben. Hier maakt u best een onderscheid in praktische en esthetische redenen. Praktische zaken kunnen bijvoorbeeld zijn: een pad dat verlicht kan worden, verlichting boven de deur, verlichting rond het zwembad etc. Zo wordt de veiligheid in uw tuin alsook verhoogd. Een andere reden om accentverlichting te plaatsen is om mooie hoekjes in de kijker te zetten. Hiermee zet u de blikvangers in de tuin extra in de verf. 

Soorten verlichting

In stap drie is het belangrijk rekening te houden met de lichtsterkte. U wilt natuurlijk dat uw tuin er fantastisch uitziet, daarom houdt u er best rekening mee dat niet elk element in uw tuin hetzelfde licht nodig heeft. Wissel af tussen groot en fel licht & klein en zacht licht. Zo creëert u een mooi effect in uw tuin. 

Lichtrichting

Stap vier is misschien wel de ultieme stap om uw droomtuin te realiseren. Stel uzelf de vraag: vanaf welke richting moet het licht komen? Vanaf de grond, dan kiest u best voor grondspots. Vanaf de muur? Ga dan voor een wandlamp. Door variatie te brengen in uw tuinverlichting brengt u een sfeervol effect naar boven. Maar zorg er ook voor dat uw tuin geen lichtspektakel wordt, installeer uw tuinverlichting niet in het wilde weg, maar stel een doordacht plan op waar u achteraf geen spijt van krijgt. 

Met deze tips bent u helemaal klaar om verlichting voor uw tuin te kiezen zodat u heerlijk kan genieten van de warme zomeravonden.