Heb jij ook het gevoel dat er een rare geur hangt als je binnenkomt in huis? Dan is het waarschijnlijk niet zomaar een gevoel, maar is het effectief ook wel zo. Nog erger wordt het als andere mensen binnen komen en jou zomaar rechtuit zeggen: 'Het stinkt hier'. Laat het niet zover komen. Van zodra je een muffe geur in huis waarneemt, onderneem dan actie. Maar wat zijn de mogelijkheden om de oorzaak van muffe geur te vinden en wat doe je om het definitief te vermijden? In dit artikel lees je er alles over.

Waarom een muffe geur zo snel mogelijk aanpakken?

Van echte stank weet iedereen dat het onaangenaam is. Maar een muffe geur is soms heel subtiel aanwezig. Je merkt het soms op, dan weer niet. Je kunt er niet onmiddellijk de vinger op leggen, maar op lange termijn heeft het een onaangename en muffe geur wél negatieve gevolgen. Niet alleen in privé woningen, maar ook in bedrijven is een slechte geur een gevaar voor je gezondheid. Hoofdpijn, ademhalingsproblemen en ook minder goed functioneren zijn slechts enkele van de negatieve gevolgen van muffe geuren. Daarom is de boodschap: pak muffe geur zo snel mogelijk aan. Want als je de oorzaken niet aanpakt, dan blijven de problemen zich opstapelen.

Waar komt een slechte geur zoal vandaan?

Je kunt uiteraard met geursprays (lees: muffe-geur-camouflage-middelen) aan de slag. Maar een eerste stap in de goede richting is om te gaan kijken waar de slechte geur precies vandaan komt. Een muffe geur in huis kan heel wat oorzaken hebben. Zo kan vocht een oorzaak zijn van een niet zo frisse geur in huis. Vocht kan dan op zich weer de oorzaak zijn van schimmels en zwammen. Een andere oorzaak die we allemaal kennen, is het de putjesgeur. Afvoerputjes en ook de afvoer van het bad of de wasbak zijn vaak de oorzaak van een slechte geur. Als je lang van huis bent geweest of de afvoer zit verstopt, dan komen de slecht ruikende gassen vrij en verspreiden zich in alle richtingen. Het resultaat is een slecht ruikende omgeving. En wist jij dat ook stof een oorzaak is van een slechte geur? Een stoffige omgeving ruikt niet fris. En als er dan al door andere oorzaken een muffe geur is, dan wordt die door stof nog eens extra geaccentueerd. Ook bepaalde bouwmaterialen veroorzaken een rare of zelfs muffe geur. Houten vloeren en zelfs houten meubelen geven gassen af. Vooral als ze nat zijn of bijvoorbeeld bij heel zwoel en vochtig weer ruiken houten interieurmaterialen niet echt fris. Tegenwoordig produceert men bouwmaterialen met zo weinig mogelijk schadelijke stoffen, maar we zijn er nog helemaal niet. Er is zeker nog ruimte voor verbetering. Ook andere gassen kunnen uit bouwmaterialen ontsnappen. Een voorbeeld hiervan is Radon. Dit is licht radioactief. Het zit vooral in kelders en kruipkelders. Het komt in de lucht terecht en verspreidt zich over de rest van het gebouw, met als gevolg een muffe geur.

Je merkt het al: er zijn heel wat plekken in en om je woning of bedrijfspand waar een muffe geur kan hangen. En er zijn ook verschillende oorzaken. Het doel is om de oorzaken op de juiste manier op te sporen om er dan ook met de juiste middelen iets aan te doen.

De juiste oorzaak opsporen, contacteer een professioneel bedrijf

Bij muffe geuren die ontstaan door vocht, schimmel of verstopte leidingen zal je waarschijnlijk zelf wel ontdekken waar de oorzaak van de muffe geur precies zit. Bij meer complexe oorzaken zoals stof of bouwmaterialen en de gassen die hieruit ontsnappen, is het minder eenvoudig om precies te weten waar de muffe geur vandaan komt. Spreek in dat geval een vakkundig bedrijf aan. Zij komen met professioneel materiaal en meetapparatuur de oorzaak van de slechte geur opsporen. Na een chemische en microbiologische analyse weet je precies welke geurcomponenten er in de lucht aanwezig zijn. Zij weten jou exact te vertellen waar de onaangename geur vandaan komt. En je krijgt ook een beeld van de slechte invloed van muffe geuren op je gezondheid. En wat nog belangrijker is: je krijgt professioneel advies hoe je de oorzaak van de muffe geur het beste aanpakt.

Ook elders pak je muffe geuren aan

Uiteraard komen muffe geuren niet alleen in gebouwen voor. Denk bijvoorbeeld aan een onaangename geur in de auto. Ook hier komt het vaak voor dat je 'iets' ruikt maar niet onmiddellijk kunt zeggen wat het precies is. Je probeert er misschien mee te leven of je ruikt het na een tijdje zelfs niet meer, maar de muffe geur is toch nog altijd aanwezig. Ook voor een muffe geur in je wagen spreek je best een vakman aan die je hiermee helpt.

Definitief komaf maken met muffe geuren

Wil jij voor eens en voor altijd af raken van de muffe geur in je gebouw, je wagen of waar dan ook? Dan doe je een beroep op een bedrijf dat de muffe geur definitief aanpakt. Een ozonbehandeling zorgt ervoor dat de muffe geuren voorgoed verdwijnen. Ozon is een stof die in de lucht aanwezig is. Het gas ozon is in feite een luchtzuiveraar. Door een ozonbehandeling worden alle negatieve deeltjes in de lucht afgebroken en verdwijnt de muffe geur voorgoed. Een ozonbehandeling neemt wel wat tijd in beslag. En ozon heeft een prikkelend effect op de lucht, dus je moet er rekening mee houden dat je een aantal uur na de behandeling het gebouw niet kunt betreden. Maar je hebt wél het voordeel dat de muffe geur helemaal weg is en niet meer terugkomt.

Muffe geur in huis, pak het onmiddellijk aan

Hoe langer je wacht, hoe erger het probleem wordt. Een muffe geur heeft oorzaken en verdwijnt nooit zomaar vanzelf. Misschien kun je het zelf oplossen, misschien ook niet. Laat je alvast adviseren en begeleiden door experten. Zo weet je zeker dat je de juiste oorzaak vindt, dat je gebouw de juiste behandeling krijgt en dat de geur niet meer zal terugkeren.