Tegenwoordig zie je naast de traditionele rechthoekige eettafel ook steeds vaker andere vormen tafels, zoals bijvoorbeeld een ronde eettafel. Als je een keer wat anders wilt, dan is zo’n ronde tafel misschien wel leuk. Een ronde eettafel heeft een totaal andere uitstraling dan een rechthoekige tafel. Dat is natuurlijk het eerste wat opvalt. Maar nu de vraag; wel of niet doen? Om antwoord te kunnen geven op die vraag, noemen we een aantal voor- en nadelen van een ronde eettafel.

Voordelen van een ronde eettafel

  1.        Iedereen kan bij het midden van de tafel

Waar je ook zit aan een ronde eettafel, op elke plek kun je bij het midden van de tafel. Dit is bijvoorbeeld handig met spelletjes, maar ook met het opscheppen van eten. De pan staat dan altijd in het midden van de tafel.

  1.        Ook geschikt voor kleine ruimtes

Een ronde eettafel is gemakkelijk te plaatsen in kleinere ruimtes. Neem bijvoorbeeld een ronde eettafel van 110 cm. Deze is geschikt voor 4 personen. Een ronde eettafel past al in een ruimte van 225 cm bij 225 cm.

  1.        Geen scherpe hoeken

Heb je kinderen? Dan is een ronde eettafel ideaal voor jou. Tenminste, als je wilt dat jouw kleintje zicht niet erg bezeerd aan de hoek van een tafel. Een ronde tafel heeft namelijk geen hoeken. Dat is fijn voor je kind en dus ook voor jou.

  1.        Er zit niemand op de hoek

Zoals net al aangegeven, een ronde eettafel heeft geen hoeken. Er is dus niemand die op een hoe zit. Daardoor kan iedereen elkaar direct aankijk en aanspreken. Wel zo gezellig!

Nadelen van een ronde eettafel

  1.        Minder makkelijk tegen muur te plaatsen

Een ronde tafel plaats je minder makkelijk tegen een muur dan een rechthoekige tafel. Een muur is namelijk recht en een rechte tafel past dan precies tegen de muur aan. Als je een ronde eettafel tegen een muur aanzet, verlies je 2 tot 3 zitplekken.

  1.        Poten nemen meer ruimte in beslag

De poten nemen bij een ronde eettafel vaak meer ruimte in beslag. Omdat de poot bij een ronde eettafel in het midden zit, moet er een vrij brede poot onder, anders valt hij om. De poten steken daardoor vaak wat verder uit dan bij een rechthoekige tafel, want daar zitten de poten aan de uiteinden.

  1.        Je kunt er minder op kwijt

De oppervlakte van een ronde eettafel is in verhouding kleiner dan de oppervlakte van een rechthoekige eettafel. Hierdoor kun je minder spullen kwijt op de tafel.

Conclusie

Je weet nu wat de voordelen en nadelen van een ronde eettafel zijn. Je keuze zal waarschijnlijk afhangen van de ruimte die je hebt. Als je voldoende ruimte hebt, dan is de keuze een stuk makkelijker en dan komt het puur aan op het uiterlijk; of je vindt een ronde eettafel mooi, of niet. Ga verder voor jezelf na welke van bovenstaande punten voor jou belangrijk (en hoe belangrijk) zijn en maak dan een afweging. Ga je een ronde eettafel kopen of niet? Succes ermee!