Luchtvochtigheid, je hoort er alle dagen over spreken. Vooral in het weerbericht krijg je te horen dat de lucht een hoge of lage vochtigheidsgraad heeft of dat het droog of vochtig weer zal worden. Vochtigheid in de lucht is ook een belangrijk gegeven als het gaat om gezond leven. De luchtvochtigheid meten wordt dan ook vooral gedaan in het kader van het algemene welzijn. Te vochtige lucht of te droge lucht, geen van deze twee is ideaal. Heb jij met te hoge of te lage vochtigheid in de lucht te maken? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is precies luchtvochtigheid?

De absolute luchtvochtigheid is letterlijk het aantal gram water dat er voorkomt in het aantal m3 lucht. Dit percentage kan beïnvloed worden door bijvoorbeeld het aantal mensen dat zich in een bepaalde ruimte bevinden. Wij ademen nu eenmaal vocht uit waardoor de luchtvochtigheid op een bepaalde plek nogal kan schommelen.

Daarnaast kan ook de relatieve luchtvochtigheid gemeten worden. Dit is het aantal water dat zich in de lucht kan bevinden. Dit aantal is dan weer afhankelijk van de temperatuur. Bij hogere temperaturen is de luchtvochtigheidsgraad ook hoger.

Waarom laat je de luchtvochtigheid meten?

Meestal wordt een luchtvochtigheidsmeting uitgevoerd naar aanleiding van klachten. Te droge of te vochtige lucht kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Lichamelijke klachten kunnen dan weer leiden tot psychische klachten. De boodschap is: doe er zo snel mogelijk wat aan.

Wat zijn de klachten bij te vochtige lucht?

Astmapatiënten bijvoorbeeld zijn zeer gevoelig aan lucht waarvan de vochtigheid te hoog is. Maar ook gezonde mensen hebben last van te vochtige lucht. Hoesten, een overgevoelige keel of reumaklachten zijn de meest voorkomende symptomen. Ook een drukkend gevoel, irritatie van ogen en huid, hoofdpijn en allergieën kunnen door een te hoge vochtigheidsgraad ontstaan. Ook het gebouw lijdt onder te hoge vochtigheid. Als een plek te lang vochtig blijft en niet meer uitdroogt, ontstaat er schimmelvorming. Er nestelen zich bacteriën in de muur, er ontstaat gisting en dit tast de muren aan. Deze komen vrij in de lucht en worden ingeademd. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de personen die zich regelmatig in deze ruimtes bevinden.

Wat zijn de klachten bij te droge lucht?

Bij te droge lucht krijg je een prikkeling in de keel, neus en slijmvliezen. Prikkelhoest en gebarsten lippen zijn veel voorkomend. Je krijgt soms een koudegevoel, ook als is de temperatuur normaal. Je huid en ogen worden droog. Ook hier komt hoofdpijn zeer veel voor. Bij een te lage vochtigheidsgraad gaan bepaalde materialen die zich in een ruimte bevinden, schade ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan hout. In eerste instantie probeert het hout zoveel mogelijk vocht uit de lucht te halen, wat voor nog meer droogte in de lucht zorgt. Maar na verloop van tijd droogt het hout uit en barst het. Je krijgt met andere woorden schade aan je gebouw.

Waar komt te hoge of te lage vochtigheid voor?

Omdat lucht overal is, komt te hoge of te lage vochtigheid overal voor. Dit kan in een kantoor, een privé woning, een openbare ruimte of een overheidsinstelling zijn. Er zijn omstandigheden waarbij de vochtigheid in een ruimte kan stijgen. Denk maar aan langdurige regen, optrekkend vocht in muren, condens of een lek waardoor het water in de muren zit. In ruimtes waar men veel met water omgaat, is de kans dat het water in de lucht blijft hangen ook veel groter. Denk aan zwembaden, openbare douches of productieafdelingen waar veel water gebruikt wordt. Te droge lucht komt vaak voor in gebouwen met airco.

Hoe wordt de luchtvochtigheid gemeten?

De lucht laten meten kan de oorzaak van deze klachten aan het licht brengen. Dit is een eerste stap om er iets aan te doen. Een professioneel onderzoeksbedrijf kan de metingen perfect in cijfers omzetten zodat je weet wat je er tegen kunt ondernemen. Er wordt aangeraden om zowel de luchtvochtigheid als de algemene luchtkwaliteit te laten meten. Het professioneel onderzoeksbedrijf komt met geavanceerde apparatuur de lucht meten. Je krijgt een uitgebreid verslag en je krijgt advies over hoe je het probleem moet aanpakken.

Wat ga je ondernemen bij te hoge of te lage luchtvochtigheid?

Je kunt zelf de vochtigheid terug op peil brengen. Moesten er zich bacteriën hebben ontwikkeld, dan moet je eerst een professionele desinfectie laten uitvoeren. Hierdoor krijg je terug een neutrale toestand in het gebouw.

Hoe pak je te hoge vochtigheid aan?

Er zijn heel wat middelen om een te hoge vochtigheidsgraad naar beneden te halen. Er bestaan wat we noemen 'vochtvreters'. In grote gebouwen kun je een bouwdroger installeren. Het zijn toestellen die het vocht uit de lucht halen. Je kunt ook mechanische ventilatie voorzien waardoor de vochtige lucht naar buiten afgevoerd wordt. En regelmatig de ruimtes ventileren is een zeer goede aanpak.

Hoe pak je te lage vochtigheid aan?

Bij te lage vochtigheidsgraad komt het er op neer om vocht in de lucht te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door waterverdampers en luchtbevochtigers. Schoteltjes met water op verschillende plekken neerzetten of bijvoorbeeld waterbakjes aan de radiatoren hangen draagt bij tot een hogere luchtvochtigheid. Planten in huis brengen vochtigheid mee. Je kunt bijvoorbeeld je was binnen laten drogen en je badkamerdeur open zetten als je een bad of een douche genomen hebt.

In grote gebouwen zoals kantoren en overheidsgebouwen kunnen er waterpartijen voorzien worden. Denk bijvoorbeeld aan fonteintjes of een watermuur.

Vraag professioneel advies voordat je aan de slag gaat

Je kunt alvast zelf een en ander bijsturen op gebied van de vochtigheidsgraad in je gebouw. Maar om precies de juiste maatregelen te nemen, laat je je best begeleiden door een professionele firma die luchtvochtigheidsmetingen doet. Ze brengen de toestand in kaart over een bepaalde periode. Je krijgt gedetailleerde analyses, rapporten en advies. En je volgt gedurende een hele periode de situatie mee zodat je precies weet of de maatregelen het gewenste effect hebben.

Laat je gezondheid niet lijden onder te hoge of te lage vochtigheid in de lucht. Je kunt er nu wat aan doen! Een vakkundig onderzoeksbedrijf helpt jou!