In steeds meer badkamers wordt er in plaats van een douchecabine gekozen voor een inloopdouche. Doordat er geen cabine meer is wordt de muur betegeld. Tegels dragen bij aan hygiëne in de badkamer door de beschermende functie tegen vuil en ze zijn gemakkelijk schoon te maken. Verder kunnen tegels goed tegen vloeistof en daarom zijn ze ideaal om te gebruiken in een badkamer. Ben je benieuwd waar je op moet letten als je je douche gaat betegelen? Lees dan de tips hieronder.

Soort tegels

Voor het betegelen van de douche kun je het beste kiezen voor keramische tegels. Deze hebben namelijk een aantal voordelen als je ze gebruikt in de badkamer. Keramische tegels zijn duurzaam, makkelijk schoon te maken/houden, goedkoper dan andere soort tegels en verkrijgbaar in verschillende maten en motieven. Natuursteen is ook een optie om de douche mee te betegelen maar deze tegels worden erg glad als ze nat zijn. Bij een aantal keramische tegels kan je kiezen voor een antisliplaag. Deze laag zorgt ervoor dat de tegels niet glad worden en je dus niet uitglijdt als je je douche in- of uitloopt.

Voorwerk

  1.      Zorg dat de douche volledig is gestript voordat je begint met het betegelen van de douche.
  2.      Zorg dat je erna cementgebonden wandplaten plaatst en hou een kier van circa 3 millimeter tussen de platen.
  3.      Tot slot moet de vloer geëgaliseerd worden zodat de basis van de tegels goed is. Er moet een minimale helling zijn zodat het water richting het doucheputje loopt.

Tegels zetten

  1.      Zorg dat je de waterpas bij de hand houdt om te zorgen dat alle tegels recht worden gezet.
  2.      Als je begint moet er genoeg mortel zijn aangemaakt. Maak met een spons de plaat nat en breng daarna de mortel aan op de tegel en verdeel dit.
  3.      De eerste tegel plaats je in het midden van de muur, zet erna wat druk uit op de tegel zodat de mortel goed hecht. Zorg dat er een kleine afstand tussen de tegels zit, dit kan door middel van kleine afstandhouders. Herhaal deze stappen bij iedere tegel en laat vervolgens 24 uur drogen.

Voegen

  1.      Nadat alle tegels op de wand en vloer droog zijn kan je beginnen met het aanbrengen van de voegen. Zorg dat de plekken waar je gaat voegen nat worden gemaakt met een spons. Breng vervolgens voegmiddel aan op de vochtige plek en verspreid dit in alle naden. Na circa 45 minuten kan het overige voegmiddel verwijderd worden met een natte spons.
  2.      De voegen moeten zeker 2 tot 3 dagen drogen voordat tot de volgende stap kan worden overgegaan. Als de voegen droog zijn kan je waterdicht voegmiddel over de voegen vegen. Laat dit weer drogen en test vervolgens of de voegen daadwerkelijk waterdicht zijn door water te druppelen op de voegen. Wanneer de druppel onbeschadigd blijft is het gelukt!
  3.      Als laatste breng je kit aan op de plekken waar dit nodig is.

Persoonlijk advies

Ben je nieuwsgierig geworden? Of wil je binnenkort nieuw sanitair kopen bij Sani4All? Onze betrokken en deskundige adviseurs staan voor je klaar in een van onze badkamerwinkels. Sani4all biedt badkamers voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Op basis daarvan geven onze adviseurs onafhankelijk advies over het inrichten van je complete badkamer. Samen gaan we op zoek naar jouw droombadkamer!