Een brommer is heel fijn om te hebben. Het is flexibel, je bent snel op je locatie en het is veel goedkoper dan een auto. Ben je van plan om een brommer te kopen? Dan zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je wil natuurlijk niet dat er na de aanschaf van alles tegen komt te zitten. Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van een brommer? Wij hebben 5 belangrijke dingen voor je op een rijtje gezet.

1. Wat is de staat van de brommer?

Het is belangrijk om te kijken naar of de brommer wel in goede staat is. Vooral bij tweedehands brommers is dit belangrijk. Omdat ze al gebruikt zijn weet je niet wat er misschien mis mee kan zijn. Het is bijvoorbeeld handig om te vragen of de brommer al een keer schade heeft gehad. Kijk ook of er bijvoorbeeld roestende plekken op zitten, of er onderdelen ontbreken en of de banden of remschijven niet versleten zijn. Is dit wel het geval, dan moet je je misschien afvragen of dit de juiste brommer voor jou is, of je moet bedenken of je er niet te veel voor betaalt. Maak ook altijd een proefritje op de brommer voordat je hem koopt. Zo kan je niet alleen controleren of er iets mis is, maar ook of hij lekker rijdt!

2. Waar koop je de brommer?

Het is meestal aan te raden om je brommer te kopen bij een handelaar omdat je zeker wat dat dit een geverifieerde verkoper is, maar dit kan soms erg duur uitvallen. Je kan je brommer daarom ook kopen op websites voor tweedehands voertuigen, maar hier moet je wel iets beter opletten. Controleer de gegevens van de verkoper, controleer de papieren van de scooter op eventuele fouten en kijk of de prijs niet nét iets te mooi is om waar te zijn.

3. Wat kan en mag je allemaal met jouw brommer?

Wat voor brommer koop je? Er zijn twee soorten scooters/brommers: één die 25 km p/u kan en mag, en eentje die 45 km p/u kan en mag. De brommer van 25 km/u heeft altijd een blauw kenteken en rijdt meestal op het fietspad. Je hoeft dan ook geen helm te dragen tijdens het rijden. Bij een brommer van 45 km p/u moet je wel een helm dragen. Deze heeft een geel kenteken en rijdt meestal op de weg.  

4. Waar ga je de brommer voor gebruiken?

Wanneer je de brommer dagelijks gaat gebruiken, is het vaak beter om te kiezen voor een A-merk brommer. Deze zijn betrouwbaarder omdat ze minder snel problemen ervaren. Ze zijn alleen wel wat duurder, dus je moet het ervoor over hebben. Wanneer je de brommer niet dagelijks gebruikt, kan je prima voor alle merken kiezen. Let nog steeds goed op de kwaliteit!

5. Is er een goede verzekering afgesloten?

Wanneer je een brommer hebt, ben je verplicht om hem minimaal WA te laten verzekeren. Zonder brommerverzekering mag je de weg niet op. Met een WA-verzekering ben je gedekt tegen schade die je aan een ander voertuig brengt. Met een WA+ verzekering ben je ook nog verzekerd tegen diefstal van je eigen brommer en met een allriskverzekering ben je extra verzekerd voor schade aan je eigen brommer. Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen waar je uit kunt kiezen. Bij InShared krijg je bijvoorbeeld een jaarbeloning! Kies dus vooral een verzekering die bij jou past en die de juiste kosten dekt!