Is jouw badkamer toe aan een stijlvolle, eigentijdse vernieuwing? Je hebt in dat geval vast al een plaatje in je hoofd hoe de nieuwe badkamer ingericht moet worden. Wat mag niet ontbreken in jouw ideale badkamer en welke sfeer moet 'ie uitademen? Wil je een inloopdouche, of staat dat juist niet op je prioriteitenlijstje? Misschien wil je wel een vrijstaand bad. Waarom je zou kiezen voor de riante luxe van een vrijstaand bad, lees je in dit artikel.

Wat wordt het, de badkamer of slaapkamer?

Daar pronkt hij in je badkamer - of in je slaapkamer: het vrijstaand bad. Wie heeft 'm nu eigenlijk? Zelden maar kom je een vrijstaand bad tegen, we zijn immers sinds jaar en dag gewend aan het inbouw bad, dus vergt het enige gedachtenomslag - die overigens niet heel lang duurt, want wanneer je eens verder kijkt naar de collectie eigentijdse vrijstaande baden, dan wordt het vergapen aan de schoonheid ervan. Vrijstaande baden zijn in prachtige varianten verkrijgbaar. Van het bad op pootjes, tot het vrijstaand bad opgetrokken uit natuursteen. Het inbouw bad verbleekt hierbij en voelt ineens behoorlijk gedateerd aan. En dat is het eigenlijk ook. De badkamer van nu heeft een inloopdouche, bij voorkeur afscheiden door een stenen wand, én beschikt over een vrijstaand bad. Of je plaatst 'm gewoon in je slaapkamer.

Wie de trends volgt op gebied van badkamerinrichting wist het allang: het vrijstaand bad vormt de toekomst van de bad- of slaapkamer. Ook die van jou?

Materialen

De meeste vrijstaande baden zijn gemaakt van de volgende materialen:

  • Acryl. Dit materiaal heeft als voordeel dat het warmte goed geleidt en vasthoudt. Het is een relatief voordelig materiaal wat stroef aanvoelt indien gevuld met water. Glijpartijen behoren tot het verleden.
  • Solid Surface. Dit materiaal staat bekend om zijn excellente prestaties op gebied van hygiëne. Vuil krijgt geen kans doordat het porie- en naadvrij is. Ook het onderhoud is perfect uit te voeren, doordat eventuele vlekken licht opgeschuurd kunnen worden.
  • Plaatstaal. Dit is de voordeligste oplossing, hoewel het zijn nadelen kent. Water blijft er minder lang warm in en uiteindelijk kan plaatstaal aan de randen roestvorming krijgen. Daarbij is dit bad zwaar en lastig te tillen.

Wanneer kies je een vrijstaand, of half vrijstaand ligbad?

Het fijne is dat een vrijstaand ligbad ook in half vrijstaande ligbaden verkrijgbaar is. Wie de wens heeft om een vrijstaand ligbad te plaatsen, maar praktisch gezien weinig ruimte heeft, kan kiezen voor een half vrijstaand ligbad. Want let wel, om een vrijstaand bad te plaatsen heb je nu eenmaal best wat ruimte nodig in je bad- of slaapkamer. Je moet er rondom kunnen lopen.

Het half vrijstaande ligbad kun je in een hoek plaatsen, of langs één wand. De zijkant blijft dan vrij toegankelijk, waardoor een half vrijstaand ligbad daadwerkelijk ruimtebesparend is.

Houd er rekening mee dat een vrijstaand bad over zowel een afvoer als waterleiding dient te beschikken. Hoe realistisch en haalbaar is dit in jouw slaapkamer? Gaat het lukken, dan krijgt je slaapkamer een indrukwekkend nieuwe inrichting.