Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan zal je zien dat je veel nieuwe dingen aan moet schaffen. Spullen die bij je ouders thuis altijd als vanzelf en heel logisch aanwezig waren, zijn dat in je nieuwe huis niet. Grote kans dat je in het begin best vaak tegen dingen aan zal lopen die je mist, en echt nodig hebt. Geef je een feestje om je nieuwe woning te vieren? Of ben je misschien binnenkort jarig, of vier je kerst? Dan zijn er veel dingen die je op je verlanglijstje kan zetten om de eerste periode wat makkelijker te maken. Dingen die echt niet mogen ontbreken in je nieuwe huis.

Wat heb je nodig in de keuken?

Woon je nog bij je ouders, dan heb je het nauwelijks in de gaten. Maar er zijn heel wat dingen in de keuken aanwezig waar je echt niet zonder kan. Laten we eens beginnen met borden. Ga je op jezelf wonen, dan heb je deze echt nodig; het eet knap lastig als je ze niet hebt.

Deze op een verlanglijstje zetten is dus geen overbodige luxe. Je kunt kiezen voor complete serviessets, waar van alle maten die er zijn wel een paar borden in zitten, maar je kunt ook zelf kijken wat je precies nodig hebt. In veel gevallen kun je met wat ontbijtborden en dinerborden prima vooruit, en heb je lang niet alle delen die in een set zitten altijd nodig. Kijk daar dus even goed naar! Een complete set kan overigens wel handig zijn als je graag al je servies in hetzelfde design wilt hebben, dan ben je meteen in één keer klaar voor heel wat jaren.

Wat heb je nog meer nodig om je keuken te kunnen gebruiken? Glazen, om uit te drinken, en bekers. Maar ook pannen natuurlijk, anders kun je niet koken. Ook hiervoor geldt weer dat ze als set te koop zijn, zeker als het om kookpannen gaat, maar je ze ook los kunt uitzoeken. Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal twee of drie kookpannen in verschillende maten hebt en minimaal één pan om in te bakken, dan kun je de meeste maaltijden wel bereiden.

Wat heb je nog meer nodig?

Op je verlanglijstje zet je natuurlijk niet alleen dingen voor in de keuken. Je hebt nog veel meer nodig! Vaak van die dingen waar je niet meteen bij stilstaat. Denk aan een stofzuiger, een wasrek, wasmachine; allemaal zaken die niet als vanzelf in een huis aanwezig zijn. Om te bepalen wat je nodig hebt, kun je eigenlijk het best eens een goed rondje lopen door je ouderlijk huis, en kijken wat daar allemaal gebruikt wordt. Dan nog zal je in je eigen woning tegen dingen aanlopen die je mist, maar een goed begin heb je dan in ieder geval gemaakt.