De keuken is eigenlijk bedoeld om in te koken, maar tegenwoordig is dit niet het enige wat we er doen. Het wordt ook wel het hart van het huis genoemd en dit snappen wij maar al te goed. Het is een ruimte waar je bijeenkomt met het gezin, een goed glas wijn drinkt na een lange werkdag en een driegangendiner voor de hele familie kookt. De keuken is functioneel, maar het moet ook gezellig zijn. Je spendeert er nu eenmaal veel tijd op een dag. Wij hebben een aantal leuke ideeën en handige tips verzameld om je te helpen bij het keuken decoreren.

Verlichting geeft sfeer

De keuken gezellig maken kan op verschillende manieren. Waarschijnlijk is alle nodige verlichting in de ruimte aanwezig, maar hoe zit het met de sfeerverlichting? Het licht in de keuken verdelen we in drie delen:

1. Algemene verlichting

De algemene verlichting bevindt zich in het gehele huis en wordt ook wel praktische verlichting genoemd. Denk hierbij aan spots in het plafond of andere lampen die ervoor zorgen dat de gehele ruimte verlicht is in het donker.

2. Werkverlichting

Werkverlichting zorgt ervoor dat je alles goed ziet tijdens het koken: wel zo handig hè. Dit zijn bijvoorbeeld de lampen in de afzuigkap of het licht boven het aanrecht.

3. Sfeerverlichting

De praktische verlichting is vast en zeker aanwezig in jouw woning, maar de sfeerverlichting wordt vaak overgeslagen in de keuken. Met een aantal leuke hanglampen boven de bar of ledstrips onder/boven de kasten geef je de ruimte een stijlvolle en exclusieve uitstraling.

Leuke opbergideeën

Opbergruimte is erg belangrijk in de keuken, dit wist je waarschijnlijk al. Maar sommige dingen wil je nu eenmaal graag bij de hand hebben. Denk bijvoorbeeld aan kruiden en keukengerei. Gelukkig zijn er heel veel leuke opbergers die niet alleen praktisch zijn, maar er ook stijlvol uitzien. Kies bijvoorbeeld voor een moderne broodbox waarin je brood kunt bewaren. Bovendien zijn er een heleboel leuke potjes, trommels en bakjes verkrijgbaar waarin je bijvoorbeeld pasta en havermout in op kunt bergen. Praktisch én het ziet er leuk uit.

Keuken decoreren met accessoires

Om de ruimte nog gezelliger te maken, decoreer je de keuken met accessoires. Heb je nog een kale wand over? Hang dan een plank aan de muur. Hier kun je niet alleen kookbenodigdheden op kwijt, maar ook leuke accessoires. Wil je je keuken een persoonlijk tintje geven? Dit doe je natuurlijk het beste met dierbare foto’s. Zet een aantal fotolijstjes op de plank en combineer deze met snijplanken, je collectie kookboeken of je mooiste servies. De mooiste fotolijsten vind je op Fotolijsten-online.nl: van gouden lijsten tot licht houten exemplaren.

En we zouden het bijna vergeten: maar planten staan ook hartstikke leuk in de keuken. Deze brengen letterlijk en figuurlijk leven in je woning. Bovendien kun je heel goed eetbare planten neerzetten, zoals basilicum en munt.

Fotolijsten kiezen voor in de keuken

Heb je nog een aantal leuke foto’s liggen? Zet deze dan gewoon neer in de keuken. Dit staat hartstikke gezellig en geeft ook nog eens een persoonlijk tintje aan de keuken. Maar hoe kies je nu de juiste fotolijst? Er zijn zoveel verschillende soorten, formaten en materialen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar geen zorgen, wij helpen je verder. Misschien heb je al een aantal leuke lijsten thuis liggen, maar passen deze wel bij de keuken?

Wist je dat het erg populair is om verschillende stijlen, formaten en vormen lijsten met elkaar te mixen en matchen? Niks is te gek en alles kan. Dus staat jouw woonkamer toevallig vol met zwarte lijsten? Dan kun je gewoon witte of houten exemplaren in de keuken neerzetten. Voordat je een bestelling plaatst of lijsten bij de bouwmarkt aanschaft, is het belangrijk om van tevoren een kleurenpalet te kiezen. Welke kleuren passen nu echt goed bij je keuken of matchen bijvoorbeeld bij je eetstoelen?

Om je een eindje op weg te helpen bij het keuken decoreren, delen we deze handige tips voor het kiezen van fotolijsten..

  • Kies eens voor een verrassende vorm lijst. Dus niet voor rechthoekig of vierkant maar voor ovaal of rond.
  • Combineer verschillende materialen lijsten met elkaar. Een glazen en een houten lijst staan prima bij elkaar.
  • Wees creatief! Kies lijsten die jij mooi vindt, ongeacht de stijl, kleur of vorm. Elke lijst hoeft niet per sé een foto te bevatten. Kies bijvoorbeeld voor een leuke keuken quote. Wat dacht je bijvoorbeeld van: Coffee is always a good idea.