Over het ontharden van water bestaat nog altijd een grote discussie. Is een waterontharder kopen een nuttige investering? Velen zijn ervan overtuigd dat hard water niet zo fijn is. Maar wat is er precies zo nadelig aan hard water en waarom zou je ervoor kiezen om zelf je water te ontharden? Lees hier de voordelen van het installeren van een waterontharder.

1. Beter voor je huishoudelijke apparaten

Machines die met water te maken hebben, hebben vaak problemen met kalk. Denk maar aan je wasmachine, je waterboiler, je elektrische waterkoker of je koffiezetapparaat. Plots begeeft het en wanneer je het uit elkaar haalt, dan merk je dat er een hele laag aangekoekte kalk in zit. Deze kalk is vaak niet meer te verwijderen, met als gevolg dat je je apparaat moet vervangen.

2. Minder chemische ontkalkers gebruiken

Ben jij iemand die zorgvuldig alle kalkaanslag in de badkamer en keuken wegpoetst? En ontkalk jij op regelmatige tijdstippen je koffiezetapparaat, zodat het toch langer meegaat? Dan gebeurt dit poetsen en ontkalken waarschijnlijk met zeer agressieve chemische producten. Beter voorkomen dan genezen is hier de boodschap. Beter water ontharden door middel van een waterontharder dan telkens weer opnieuw te moeten poetsen met ongezonde producten.

3. Zachter water, beter voor je huid

Te veel kalk in het water maakt je huid dof. Zacht, kalkarm water geeft je huid een boost en doet je stralen. Dit voel je ook heel duidelijk als je je haar wast met zacht water. Het glanst en straalt van gezondheid. Onthard leidingwater is bijna te vergelijken met zacht en zuiver water uit een bergriviertje.

4. Zachter water, minder schoonmaak- en wasmiddel gebruiken

Je zal voor je was veel minder wasmiddel moeten gebruiken als je zacht water hebt. Ook voor de vaat heb je veel minder product nodig. Je vloer of douchewanden bijvoorbeeld vertonen minder kalksporen als je met zacht water poetst.

5. Weinig of geen wasverzachter nodig

Wasverzachter is uitgevonden in een tijd dat er nog geen waterontharders bestonden. Het wasgoed dat met hard water werd gewassen, kwam toen niet echt zacht uit de was. Vandaar dat er wasverzachter aan de was werd toegevoegd. Wanneer je nu met zacht water wast, is deze wasverzachter gewoon overbodig.

6. Zacht water is lekkerder

Velen beweren 'water is toch water' als het om de smaak gaat. Dit is zeker niet het geval. Er bestaan zelfs waterspecialisten en waterproeverijen, net als bij wijn. Terwijl er in water met kalk toch altijd een smaakje zit, is zacht water heel lekker. Water ontharden maakt dat je gerust uit de kraan mag drinken.

7. Je bespaart tijd en geld

Als je al deze bovenstaande voordelen bekijkt, kom je tot een algemene conclusie: je bespaart tijd en geld door water te ontharden. Je hoeft geen kalkaanslag meer te verwijderen, je apparaten gaan langer mee, je hoeft geen antikalk of wasverzachters meer te kopen. En het is bovendien gezonder wanneer je leeft met zacht water. Door water te ontharden, hoef je ook geen water in flessen meer te kopen. Je drinkt gewoon van je eigen ontkalkte water!