Gezellig. Een typisch Nederlands woord dat zich maar lastig laat vertalen. Er is geen taal dat een woord heeft dat precies hetzelfde betekent. Knus, warm, sfeervol, fijn; allemaal woorden die in de buurt komen, maar die toch net een wat andere betekenis hebben dan de oer-Hollandse term ‘gezelligheid’. Het grappige is dat we heel veel dingen gezellig kunnen vinden. We kunnen het gezellig hebben met collega’s, gewoon tijdens werktijd. Gezelligheid vind je ook terug op verjaardagen en feestjes, maar we vinden het ook al snel gezellig als we onverwacht een bekende tegen het lijf lopen. En als er één plek is waar we het graag een beetje gezellig maken, dan is het wel in ons eigen huis. Maar wat maakt jouw huis precies gezellig?

De sfeer die jij prettig vindt

Een ultramodern huis dat volledig strak is ingericht, en waar maar weinig persoonlijke spullen van de bewoner te vinden zijn. Dat is niet precies wat we in gedachten hebben als we denken aan gezelligheid in huis. Dat betekent echter niet dat je het alleen gezellig kunt maken als je kiest voor precies het tegenovergestelde. Je huis hoeft niet bomvol met spullen te staan om gezellig te zijn. Over het algemeen geldt echter wel dat een persoonlijke touch en een gevoel van warmte bij veel mensen eerder een ‘gezellig gevoel’ oproepen dan een wat meer kille inrichting. Gezelligheid in huis kun je op veel manieren creëren. Zelfs als je een wat minimalistische look de voorkeur geeft, kun je gezelligheid in huis halen door bijvoorbeeld een lekker grote eettafel te plaatsen. De tafel zelf is dan misschien niet eens zo gezellig, maar de gedachte aan de fijne etentjes die je daar met dierbaren kunt hebben of hebt gehad, kan dat gevoel wel meteen bij je oproepen natuurlijk. Ook verschillende accessoires kunnen zorgen dat je huis extra gezellig wordt. Dat kan ‘m zitten in veel verschillende dingen. Een leuke sprei over de bank bijvoorbeeld, roept bij velen een gezellig gevoel op, net als leuke kussentjes. Een mooi schilderij of een foto aan de muur, mooie gordijnen. Of een muur in een warme kleur verven of behangen, dat kan natuurlijk ook.

Gezelligheid met verlichting

Wat veel mensen wel eens vergeten, is dat ook de juiste verlichting voor extra gezelligheid kan zorgen. Maar zeg nou zelf, bij vrolijke lampenkappen over een sfeervolle lamp bekruipt jou toch ook een warm gevoel? Een beetje strakker kan het natuurlijk ook. Met LED verlichting, of je deze nu in bestaande lampen plaatst of bijvoorbeeld in de vorm van strips, kun je ook heel veel bereiken. Hier is het vooral het soort licht en de kleur ervan die het werk doen. Het leuke aan LED lampen is namelijk dat je kunt kiezen voor exemplaren die je in allerlei verschillende kleuren kunt laten schijnen. Zo kun je ze overdag wat killer licht laten geven, als het vooral functioneel moet zijn. Maar ’s avonds kun je ze net zo makkelijk een veel warmere kleur licht aan je interieur laten geven, waardoor de sfeer meteen een heel stuk gezelliger wordt!