Langzaam maar zeker wordt het weer lente in Nederland. Veel mensen kijken al lange tijd uit naar dit seizoen. Het weer wordt immers mooier en de bloemen en planten beginnen te bloeien. Het warmere weer heeft echter ook de nodige nadelen. Zo duikt er in de lente namelijk vaak veel ongedierte op. Dit is onder meer het geval met wespen. Deze beestjes zoemen niet alleen vervelend rond in je tuin, maar kunnen ook nog eens pijnlijk steken. Dit maakt dan ook dat veel mensen er een hekel aan hebben. Vaak komen er slechts een aantal wespen voor in je tuin. Het kan echter ook zijn dat het er ineens heel erg veel zijn. In dat geval is er mogelijk sprake van een nest. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je te maken hebt met een wespennest?

Volg de wespen

In eerste instantie kun je uit het aantal wespen vaak opmaken of je te maken hebt met een wespennest. Zie jij zo’n tien wespen in je tuin vliegen? Dan hoeft er echt niet direct sprake te zijn van een nest. Wanneer het er echter veel meer zijn, is dit wel aannemelijk. Om er zeker van te zijn of er wel of geen nest zit, kun je de wespen volgen. Doe dit zeer nauwkeurig en meerdere keren. Vliegen de wespen allemaal dezelfde kleine opening in? Dan is het zeer waarschijnlijk dat hier een wespennest zit.

Waar bouwen wespen hun nest?

Om erachter te komen of jij te maken hebt met een wespennest, is het makkelijk om te weten waar wespen hun nest bouwen. Wespen kiezen vrijwel altijd een beschutte plek voor hun nest. Rondom een woning komt een wespennest vaak voor onder een dakrand, op een zolder of in schuren of andere bijgebouwen. Wanneer jij niets verdachts ziet op deze plekken, wil dit nog niet zeggen dat er ook geen nest is. Wespen kunnen hun nest namelijk ook in de grond of in een spouwmuur bouwen. Dit maakt het een stuk lastiger om het nest te vinden.

Een wespennest herkennen

Heb jij de wespen meerdere malen goed gevolgd? Dan zie je mogelijk een soort papierachtige bol op één van de genoemde plekken hangen. De kans is groot dat dit een wespennest betreft. Een wespennest wordt namelijk gemaakt van gekauwd hout. Dit geeft het nest een papierachtige uitstraling. Maak het nest nooit zelf kapot en blijf er bij voorkeur uit de buurt. Anders loop je het risico gestoken te worden door een groot aantal wespen. En dat is natuurlijk geen pretje.

Wespennest laten weghalen

Door wespen te bestrijden met vergif, denken veel mensen dat het wespennest uitgestorven is. Daarom wordt besloten het wespennest maar weg te halen. Zo’n nest ziet er immers niet echt netjes uit. Het weghalen van een nest kan echter zeer gevaarlijk zijn. De kans is namelijk vrij groot dat er nog wespen in leven zijn. Deze zullen jou vervolgens aanvallen. Een wespennest laten weghalen geniet dan ook de voorkeur. Hiervoor schakel je een professionele ongediertebestrijder in. Hij weet namelijk precies hoe hij het nest moet verwijderen. Op deze manier loop je zelf geen gevaar. Daarnaast weet je ook nog eens zeker dat het wespennest op de juiste wijze verwijderd wordt.