Gebruik jij tafelkleden in je interieur? Bij het woord denk je misschien aan wat oubollige toestanden, aan op ieder tafeltje een kleedje, zoals je dat bij je oma gewend bent. Niet per se iets dat je in je eigen huis in gedachten had. Toch is dat niet helemaal eerlijk. Tafelkleden zijn er namelijk in alle soorten en maten, en kunnen een heel belangrijke functie hebben als je je tafels graag een beetje mooi wilt houden. Je kunt kiezen voor een opvallend exemplaar, als echte aanvulling op je interieur. Maar puur functioneel en nauwelijks zichtbaar is ook een optie, als je je tafel vooral wilt beschermen en zo lang mogelijk mooi wilt houden.

Het tafelkleed ter bescherming

De tijd dat op ieder tafeltje in huis ‘verplicht’ een tafelkleed moest liggen, die ligt ver achter ons. Bij oudere mensen kom je het nog wel eens tegen, tot op ieder bijzettafeltje aan toe, maar in de meeste huishoudens is het aantal tafelkleden sinds eind vorige eeuw sterk verminderd. Geen slechte zaak, want zo komen de tafels zelf veel beter tot hun recht.

Toch kunnen er redenen zijn om toch iets op je tafel te willen leggen. Als je je tafel lang mooi wilt houden, bijvoorbeeld, terwijl deze wel intensief wordt gebruikt. Zeker in het geval van eettafels geldt dat ze heel wat te verduren krijgen, terwijl de mooie, houten exemplaren waar we steeds vaker voor kiezen daar van zichzelf niet zo goed tegenkunnen.

Daarom is het zaak ze goed te beschermen, vooral tegen vlekken en kleine deukjes en krassen. Een transparant tafelzeil op de tafel plaatsen tijdens het eten (of borrelen, of knutselen, of werken…) zorgt ervoor dat je je om vloeistoffen geen zorgen meer hoeft te maken: die komen niet door het zeil heen. Doordat het transparant is, zie je er nog steeds je mooie tafel doorheen, terwijl je je geen zorgen hoeft te maken om vlekken.

Wil je je tafel ook tegen deuken en krasjes beschermen, dan kan een molton tafelbeschermer een goed idee zijn. Deze is iets dikker, en vangt daardoor wat meer op. Je kunt hem ook goed gebruiken in combinatie met een stoffen tafelkleed. Waar vloeistoffen makkelijk door de stof heen gaan, vangt het molton ze alsnog op.

Tafelkleden als accessoires

Natuurlijk kun je tafelkleden ook gebruiken om je interieur aan te kleden, letterlijk. Is je tafel niet meer zo mooi, of niet meer helemaal je smaak, dan kan een goed kleed ervoor zorgen dat hij toch weer helemaal tot zijn recht komt in je interieur. Op deze manier kun je ook nog eens een beetje afwisselen, en in verschillende seizoenen voor verschillende stijlen kiezen. Ga je voor uitbundig en opvallend, of juist voor een neutrale aankleding van je tafel?