Doeltreffende thermische isolatie is van essentieel belang, zowel om warmteverlies tijdens het koude seizoen te voorkomen als om het huis in de zomer niet te warm te laten worden. Het isolatiesysteem moet bij voorkeur worden gepland wanneer het huis wordt gebouwd. In dit stadium is het gemakkelijker om platen van geëxpandeerd polystyreen, kurk agglomeraat of glaswol op de muren aan te brengen. Het is echter mogelijk om de isolatie zelfs in een reeds gebouwde constructie uit te voeren.

Muurisolatie

Hoe groter de glasoppervlakken, hoe groter de warmteverliezen. De mogelijkheden (en behoeften) voor isolatie variëren naar gelang van het type muur.

Dubbele wanden

De luchtspleet tussen de twee muren is op zichzelf een goed isolatiesysteem. Als je het toch wilt verbeteren, moet je dat doen tijdens de bouw van het huis door een van de binnenzijden van de luchtspleet te bekleden met piepschuim.

Eenvoudige muren

Er zijn verschillende geschikte materialen om de buitenmuren van binnenuit te bekleden. Je kunt bijvoorbeeld piepschuim gebruiken. Maar dit is geen gemakkelijke klus, want er moeten plinten, deur- en raamkozijnen, stopcontacten en elektrische schakelaars worden verwijderd en later vervangen. Bovendien moet u, nadat het isolatiemateriaal is aangebracht, nog de afwerking doen (opnieuw bepleisteren bijvoorbeeld). Daarom kan het beter zijn de klus over te laten aan een vakman, die verschillende lagen isolatiemateriaal zal aanbrengen. Een eenvoudiger alternatief is om de muur te bekleden met decoratieve kurk.

Deuren en ramen

Om deuren en ramen te isoleren, kun je synthetische schuimtape of zelfklevende rubberen tape gebruiken die langs de kozijnen wordt aangebracht. Je kunt ook metaaltape gebruiken, dat het voordeel heeft dat het langer meegaat dan schuim of rubber. Goede isolatie vermindert warmtelekken in huis en helpt kwetsbare loodgieters systemen te beschermen tegen schade bij koud weer. Verschillende delen van jouw huis kunnen op verschillende manieren worden geïsoleerd, waarbij het meeste werk door een vakman wordt gedaan. De kosten zullen uiteindelijk worden terugverdiend door de besparingen op de energierekeningen.

Isolatiematerialen

Een eenvoudige manier om warmteverlies te voorkomen is het aanbrengen van isolatie tussen de balken. Jouw keuze kan worden beïnvloed door persoonlijke voorkeur of gebruiksgemak.

1. Minerale wol isolatie

Dit bestaat uit rollen glasvezel, minerale vezels of rotsvezels, die tussen de balken worden geplaatst. Er zijn verschillende breedtes, afhankelijk van de ruimte tussen de balken. Een standaard rol moet 6-8 m lang zijn, maar er zijn kleinere maten te koop. Sommige materialen kunnen huidirritatie veroorzaken, dus draag altijd handschoenen bij het leggen van isolatie.

2. Isolerende panelen

Deze producten zijn licht en gemakkelijk te hanteren, maar net als minerale wol veroorzaken sommige huidirritatie. Nogmaals, de breedte van deze isolatoren zal zich aanpassen aan de ruimtes tussen de balken. Zoek isolatoren met een hoge dichtheid als je een effectieve geluidsbarrière wilt.

3. B keus isolatie

Goede isolatie hoeft niet veel geld te kosten. B keus isolatie op de markt verkrijgbaar is. Dit zijn materialen die kleine gebreken of onvolkomenheden vertonen die hun doeltreffendheid helemaal niet aantasten. Het kan gaan om een paneel met een etiket met een beschrijvende fout, een enigszins onregelmatige dikte of het ontbreken van afwerking op sommige plaatsen.

Er zij op gewezen dat het B keus isolatie volkomen veilig is en aan dezelfde kwaliteitscontroles wordt onderworpen als hoogwaardige producten. Daarom is dit een uitstekende oplossing voor wie zijn huis thermisch en akoestisch wil isoleren zonder veel geld uit te geven.