Om de juiste zonnepanelen op het dak te plaatsen, heb je natuurlijk het liefste de beste zonnepanelen installateur op jouw dak. Het is overigens erg lastig om de juiste specialist in te schakelen. Het vergelijken van zonnepanelen maak je een stuk eenvoudiger, wanneer je vooraf bepaalt waar je naar wilt kijken. De volgende punten geven meer houvast om zonnepanelen te beoordelen; Kwaliteit, Prijs, Terugverdientijd, Installatiekosten, Service, Plaatsing en ligging.

Zonnepanelen vergelijken in kwaliteit

Zonnepanelen zijn de laatste jaren van erg hoge kwaliteit. Mede door de hoge kwaliteitseisen zijn zonnepanelen van slechte kwaliteit bijna niet verkrijgbaar in Nederland. Er kan toch een groot verschil zitten in de zonnepanelen die je koopt. Het is dus van belang dat je onderzoek doet naar de panelen die je gaat plaatsen. 

Wat belangrijk is bij het installeren van goede zonnepanelen, is: De omvormer. Dit heeft bij zonnepanelen een essentiële functie, omdat het de stroom die wordt opgewekt met de panelen, omgevormd wordt tot bruikbare stroom in huis. 

Het vermogen is ook erg belangrijk bij het vergelijken van zonnepanelen. Waar het om draait bij het vermogen van het paneel is de Wattpiek (Wp). Dit zul je vaak tegenkomen bij het onderzoeken van het vermogen van de panelen. Het aantal Wattpiek zegt iets over de hoeveelheid elektriciteit in kilowattuur (kWh) dat het paneel kan opwekken. In Nederland is het rendement gemiddeld 85% wat betekent dat je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85 moet vermenigvuldigen om het aantal kWh te achterhalen. Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van 250 tot 270 Wp, wat betekent dat een gemiddeld zonnepaneel 212 tot 230 kWh per uur op wekt.

Zonnepanelen vergelijken op basis van prijs

Zonnepanelen zijn een interessante investering, waardoor je natuurlijk de beste prijs zoekt. Het is wel van belang om erbij na te denken dat goedkoop soms ook duurkoop kan zijn. Dit komt, omdat: goedkope zonnepanelen minder stroom opwekken. Dit resulteert natuurlijk in een hogere energierekening elke maand. 

Terugverdientijd

Hoe sneller je de inverstering kan terug verdienen, hoe leuker het klinkt om zonnepanelen te plaatsen. Het heeft wel met een aantal factoren te maken hoe snel dit kan worden terugverdient. We hebben het natuurlijk al gehad over het vergelijken van de zonnepanelen op basis van prijs, maar wat ook erg belangrijk is om mee te rekenen is de plaatsing en ligging. Het is belangrijk om de zonnepanelen op de kant te plaatsen waar de meeste zon komt. Zo kan er meer worden opgewekt en worden omgezet in stroom die je later kunt gebruiken. 

Installatiekosten en service

De installatiekosten verschillen enorm met concurrenten. Zo kan de ene installateur vanaf 8 panelen €725,- euro kosten en de ander €1000,- Het kan goed zijn dat schuine daken namelijk goedkoper zijn dan platte daken. Dit komt doordat de materialen die nodig zijn om zonnepanelen te plaatsen duur en complex kunnen zijn om op het dak te plaatsen. 

Wat nog meer erg belangrijk is bij het plaatsen van de zonnepanelen is de service. Er moet namelijk goed gemonitord worden of de apparatuur optimaal werkt, omdat er anders een hoop stroom verloren kan raken.

Afsluiting

Kortom, er zijn een hoop factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Spreek van te voren dus goed af wat de zonnepanelen installateur kan aanbieden, en welke spullen hierbij worden gebruikt.