Het interieur is enorm belangrijk. Zo denk je bij het inrichten van je interieur na over de woonkamer, gang, slaapkamer, keuken, badkamer, wc en noem het zo maar allemaal op. Er wordt al snel nagedacht over de kleuren in het huis, de vloer en meubels die in de woning moeten komen.

Soms valt de indeling toch niet helemaal op zijn plaats, er mist wat sfeer in huis. Dit komt doordat er vaak niet wordt nagedacht over de verlichting die in het huis mist. Het is dan ook net zo belangrijk om bij het inrichten na te denken over de verlichting om de juiste sfeer te creëren. Maar hoe je dat aanpakt kan soms best lastig zijn, daarom gaan we daar in dit blog iets dieper op in.

Plattegrond

Voordat je begint met het zoeken naar verlichting begin je bij het maken van een verlichtingsplan. Je denkt goed na over de ruimte, functie van de ruimte, waar heb ik verlichting voor nodig? Door het tekenen van een plattegrond denk je goed hierover na en kun je makkelijker de keuze maken voor het bepalen van de juiste verlichting.

Er zijn een aantal soorten verlichting, zo heb je: Direct licht, indirect licht en diffuus licht. In een interieur van een woning maak je vaak gebruik van basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting.

Direct licht is licht wat niet de gehele ruimte goed verlicht. Het gaat dan ook om de basisverlichting, functionele verlichting en accentverlichting. Indirect licht is licht wat een sfeer bepaalt te bereiken op het plafond muur of een hoek in het huis. Deze verlichting behoort dan ook tot de sfeerverlichting in het huis. Diffuus licht wordt over het algemeen aangeschaft voor sfeerverlichting in combinatie met het directe of indirecte licht.

Basisverlichting

Vaak begin je met de basisverlichting. Deze verlichting zorgt ervoor dat de ruimte op een gelijke manier verlicht wordt zonder dat het fel licht geeft. Zo kun je denken aan plafond verlichting, hang lampen of spotjes.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is het licht voor de juiste sfeer in het huis. Het licht is iets zachter en verdeelt zich goed over de hele ruimte, dit noem je ook wel diffuus licht. Bij dit soort verlichting denk je vaak aan een tafel, vloer of wand lamp. Door het licht op verschillende hoogten op te hangen krijg je overal verschillend licht in de ruimte. Bij dit soort verlichting kun je denken aan dimmers voor een leuk effect. Wanneer je lamp deze niet heeft kun je er ook voor kiezen om een klein kastje aan te schaffen die je hier op kunt aansluiten.

Functionele verlichting

Is al het licht in de ruimte die dient voor een bepaalde functie waar bijvoorbeeld een boek wordt gelezen. Zo heeft in de badkamer of keuken het licht ook een bepaalde functie, denk aan de lichten boven de spiegel in de badkamer of het licht dat gericht is op het aanrecht.