Wanneer je cv-ketel aan het einde van zijn levensduur is, is het belangrijk om alle mogelijkheden langs elkaar te vergelijken. Kies je voor een nieuwe cv-ketel of ga je voor een duurzamere keuze? In dit blog gaan we daar dieper op in om je de keuze beter te laten maken.

Toekomst

In Nederland zijn er meer dan 7 miljoen woningen aangesloten op het aardgas. Door de gasprijzen is het verstandig om te kijken naar de investering en te kijken wat mogelijk is. Zo wil de Nederlandse overheid in 2050 geen enkele woning meer hebben die kookt op aardgas. Naast de wens van de overheid is het ook belangrijk om te kijken naar wat jij belangrijk vindt. De kans is namelijk relatief klein dat de nieuwe cv-ketel nog dertig jaar mee gaat namelijk, en dan zijn de verduurzamende opties een stuk goedkoper dan de prijzen waar het nu voor wordt aangeboden.

Dit zijn de opties:

Cv-ketel vervangen

Voor het milieu is de Nefit CV-ketel vervangen de beste optie. Een Nefit is namelijk een uitstekende keuze, betaalbaar en goed voor het milieu. Toch is het logisch om als woningeigenaar juist weer voor een cv ketel te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer de gemeente stadsverwarming wilt aanleggen. Dan is de aanschaf van een warmtepomp zonde van het geld.

Een nieuwe Vaillant CV-ketel vervangen is ook een logische keuze wanneer je het niet nodig vindt om hierin te veranderen. Het is ook een stuk goedkoper, dan wanneer je een nieuwe installatie moet laten uitvoeren. De Vaillant CV-ketels zijn tussen de €800,- en de €1400,-.

Hybride warmtepomp

Wanneer je huis niet volledig is geïsoleerd, is een hybride warmtepomp een ideale optie. Ze zijn een stuk minder duur dan een warmtepomp die zelfstandig werkt. Ze zijn een stuk duurder dan een normale CV-ketel, maar dit is iets wat wel bespaard in de maandlasten. Het fijne aan dit systeem is dat je de CV-ketel alleen gebruikt wanneer er enorm veel water gebruikt moet worden of wanneer het buiten enorm koud is en de warmtepomp het niet alleen kan verwarmen.

Pelletkachel

Het is niet een hele duurzame keuze, maar zeker een stuk beter dan een houtkachel. Het brandt geperst hout en je kunt er een ruimte mee verwarmen. En wanneer je het systeem uitbreidt je gehele woning. Wanneer je hier nog mee moet beginnen is dit wel een dure investering, want de kosten kunnen uitlopen op €8.000,-.

Zelfstandige warmtepomp

Het is duur maar duurzaam, daarnaast moet het huis het energielabel B hebben. Een warmtepomp gebruikt warme lucht, grondwater en kan de cv-ketel volledig vervangen. Welke pomp je het beste kunt kopen hangt af van het budget en de ruimte in en om het huis. De aanschafkosten liggen tussen de €6.500 en de €20.000.

Zonneboiler

Wanneer je veel warm water gebruikt in het dagelijks leven kan het slim zijn om op financieel vlak een zonneboiler uit te zoeken. Dit is een aanvulling op de cv-ketel of warmtepomp en verwarmt alleen het bad, douche en kraan. Wanneer je een gezin hebt met vier personen bespaar je ongeveer 190 kuub gas in een jaar!