Ben je pas geleden 50 jaar geworden? Gefeliciteerd! Je hebt nu officieel Abraham of Sarah gezien. Er is geen enkele mijlpaal die wij Nederlanders nog uitbundiger vieren dan het heugelijke feit dat iemand de 50 jaar is gepasseerd. Versieringen, hapjes en drankjes en leuk gezelschap in overvloed. Maar waarom vieren we eigenlijk dat we Abraham of Sarah hebben gezien? Hoe wordt het gevierd? En welke feestversiering past hier goed bij? Je leest het allemaal in deze blog.

Waarom vieren we Abraham en Sarah?

Het vieren van Abraham en Sarah tijdens een 50e verjaardag komt voort uit een oud verhaal uit de Bijbel. In dit verhaal werd Sarah 127 jaar oud en werd haar man Abraham maar liefst 175 jaar oud. Omdat mensen vaak niet oud werden in die tijd, keek iedereen heel erg naar hen op. 50 jaar werd toen al beschouwd als een zeer hoge leeftijd. Abraham en Sarah gingen dan ook te boek als bijzonder wijs en met veel levenservaring. Volgens datzelfde oude, Bijbelse verhaal waren mensen pas na hun 50e in staat om Abraham of Sarah te zien. Werd je 50? Dan had je dus geluk en mocht je zeggen dat je Abraham (in het geval van een man) of Sarah (bij een vrouw) had gezien. Ook al worden we tegenwoordig gemiddeld genomen een stuk ouder dan 50, toch is de traditie van het vieren van Abraham en Sarah altijd blijven bestaan.

Hoe vieren we dat we Abraham of Sarah hebben gezien?

Traditiegetrouw ontvangt het feestvarken dat zojuist 50 is geworden een Abraham pop gemaakt van brood of banket. Deze pop moet een oude man uitbeelden. Daar waar vrouwen vroeger ook een Abraham pop ontvingen, is er tegenwoordig ook een vrouwelijke variant te koop. Naast brood of banket kan een Abraham of Sarah pop overigens ook van andere lekkernijen worden gemaakt. Zo kun je bij de slager bijvoorbeeld een pop bestellen bestaande uit diverse heerlijke vleeswaren. Het geven van een eetbare pop wordt vandaag de dag steeds vaker ingeruild voor een opblaasbare pop in de voortuin. Dit idee is ontstaan toen Prins Bernhard voor zijn 50e verjaardag in 1961 een pop in zijn voortuin ontving. Langzaamaan zijn deze poppen steeds populairder geworden.

Feestversiering passend bij de 50e verjaardag

Een pop in de voortuin van de 50-jarige mag tegenwoordig dus niet meer ontbreken. Wat je daarnaast ook veel ziet zijn spandoeken in de tuin met daarop een leuke en/of grappige tekst over het feestvarken. Maar ook binnenshuis moet het natuurlijk goed versierd worden met allerlei mooie slingers en ballonnen. Feestversiering kopen? Op de website van Slingershop vind je een ruim assortiment aan verjaardag versiering om dit speciale kroonjaar te vieren.