Je hebt een mooie olijfboom gekocht, maar vindt hem toch wat eenzaam bij jou thuis. Gelukkig kun je jouw olijfboom gezelschap geven door een aantal nieuwe planten te kopen. Deze gezelschapsplanten zijn namelijk een essentieel onderdeel van succesvol tuinieren. Je plant verschillende gewassen in elkaars nabijheid om de ruimte optimaal te benutten, voedingsstoffen, schaduw of ondersteuning te bieden, de productiviteit van het gewas te verhogen, nuttige insecten aan te trekken, ongedierte te bestrijden, bestuiving af te weren of een ruimte te bieden voor goede schepsels. In dit blog lees je welke planten je zou kunnen kopen die goed passen bij jouw olijfboom.

Weten welke combinatie geschikt is

Geschikte planten bij olijfbomen zijn planten die de gezondheid van je olijfboom bevorderen en een vergelijkbare waterbehoefte hebben. Door de juiste plantencombinaties voor je olijfbomen te kiezen, kun je evenwicht creëren en de kleuren, maten en bladvormen van je landschap harmoniseren. De keuze van planten in een tuin is de sleutel tot het creëren van een mooie tuin. Hieronder enkele voordelen van ondersteunende planten die goed combineren met jouw olijfboom:
- leveren van voldoende voedingsstoffen,
- optimaal gebruik van de beschikbare ruimte,
- zorgen voor schaduw en ondersteuning,
- bevorderen en verhogen de productiviteit van gewassen,
- beheersen en roeien plagen uit,
- voorkomen schadelijk ongedierte en
- trekken nuttige insecten aan.

Wat groeit er goed in combinatie met olijfbomen?

Eén van de grootste problemen bij het kweken van olijfbomen, is schadelijk ongedierte. Olijfbomen die buiten of binnen worden gekweekt, zijn kwetsbaar voor problemen met schildluizen en bladluizen. Wanneer je op zoek bent naar ondersteunende planten voor olijfbomen, kies dan ondersteunende planten voor olijfbomen die schadelijke ongewenste insecten afschrikken of weglokken. De volgende planten zijn een goede combinatie met olijfbomen en ze zorgen ervoor dat schadelijke en ongewenste insecten afgeschrikt of weggelokt worden.

Goudsbloemen

Goudsbloemen zijn een goede combinatie met olijfbomen, omdat ze zich gemakkelijk aanpassen, weinig onderhoud nodig hebben en bestand zijn tegen hete zomers. Bovendien verjaagt de geur van goudsbloemen veel ongewenste insecten en kun je daarnaast genieten van de prachtige gele of oranje bloemen.

Petunia's

Petunia's behoren tot de meest populaire ondersteunende planten voor olijfbomen. Petunia's zijn er in verschillende kleuren om jouw woonomgeving verder te verrijken. Daarnaast zijn ze ook onderhoudsarm en kun je ze kweken als tere, vaste planten.

Klassieke mediterrane kruiden

Een andere uitstekende combinatie met jouw olijfboom, vormen de diverse mediterrane kruiden. Deze mediterrane kruiden groeien goed samen met olijfbomen en hebben vergelijkbare behoeften op het gebied van water en bodemvoeding. En het goede nieuws is dat je ze zowel voor culinaire als voor decoratieve doeleinden kunt gebruiken. Hieronder is een lijst van klassieke mediterrane kruiden die goed groeien met olijfbomen. Denk hierbij aan basilicum, laurierblad, kervel, bieslook, koriander, dille, venkel, fenegriek, lavendel, marjolein, munt, oregano, peterselie, rozemarijn, saffraan, salie, bonenkruid, dragon en tijm.

Het kiezen van de juiste planten

Het kiezen van de juiste planten voor je olijfbomen kan lastig zijn, maar je zult het proces succesvol en moeiteloos doorlopen wanneer je kiest uit de bovenstaande planten. Bij het bestellen van een olijfboom moet je wel opletten dat je de grootte van jouw beschikbare ruimte in gedachten houdt. Een olijfboom kopen voor tuin of balkon maakt namelijk een groot verschil.