Hoe zorg jij dat de tuin een plek is om te ontspannen? Sommige huishoudens kiezen voor een spa in de tuin, anderen investeren in een dure loungeset. Ontspannen in de tuin zit overigens niet alleen in de luxe die je toevoegt aan het ontwerp hiervan. Het is minstens zo belangrijk om de tuin goed te onderhouden. Dit betekent dat het gazon periodiek gemaaid moet worden, dat de groene aanslag op de tegels van het terras verwijderd moet worden in het voorjaar, enzovoorts. Niet onbelangrijk: verwijder ook het onkruid uit de borders! Het vormt de basis van een heuse ontspanningsplek bij je eigen woning. Daarna kun je luxe als een zwembad, jacuzzi of comfortabele ligbedden toevoegen. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop jij het maximale uit je eigen tuin haalt.

Denk na over de indeling van de tuin

Steeds vaker, zeker in grote steden, kiest men voor een volledig betegelde tuin. De reden die vaak genoemd wordt door mensen die voor deze optie kiezen is het ontbreken van tijd voor het onderhouden van een tuin met veel groen. Zonde, want de verschillende soorten planten en struiken hebben je veel te bieden. Niet alleen geven ze de tuin kleur. Ook trekken ze insecten als vlinders en bijen. Ze zijn nodig om de natuur in Nederland te onderhouden. Daarbij maakt het leven de tuin gezelliger. De meeste planten en struiken hebben maar weinig onderhoud nodig. Door de aarde in borders te bedekken met bijvoorbeeld houtsnippers of grind ga je daarbij onkruid tegen.

Tip: het kan leuk zijn om met verschillende hoekjes in de tuin te werken. Het maakt de tuin wat speelser!

Luxe toevoegen aan de tuin met een spa of zwembad

Om ’s zomers af te kunnen koelen op een warme dag kan het gebruik van een spa of zwembad in de tuin het overwegen waard zijn. Je hebt hierbij verschillende mogelijkheden. Het voordeel van een zwembad ten opzichte van een spa is het feit, dat een zwembad vaak goedkoper is in de aanschaf. Dat geldt in het bijzonder voor een opblaasbaar model of een model met een stalen frame. Dergelijke zwembaden kosten je niet meer dan enkele tientallen tot net iets meer dan honderd euro. Andersom is het voordeel van een jacuzzi of spa dat je hier het hele jaar door gebruik van kunt maken. Het is heerlijk om in de herfst of winter plaats te nemen in het warme water. Een zwembad is in deze seizoenen te koud. Wist je overigens dat ook deze jacuzzi’s als opblaasbaar model worden aangeboden?

Comfortabele loungeset voor op het terras

Voorzie het terras in de tuin van een comfortabele loungeset, welke je de mogelijkheid biedt van de zon te genieten. Er zijn ook hierbij verschillende mogelijkheden. Kies je bijvoorbeeld voor losse fauteuils en een bredere bank in de tuin, of ga je voor een hoekbank? Het voordeel van een hoekbank is dat je hier ook op kunt liggen. Een alternatief is de keuze voor een of meerdere ligbedden. Voordeel daarvan is dat je deze makkelijk kunt verplaatsen. Ideaal, wanneer de zon zich door de tuin beweegt gedurende de dag.