Om geld te besparen, is het terugdringen van je gasverbruik een grote aanrader. Om helemaal een grote slag te slaan, is het zelfs nog beter om helemaal geen gas meer te gebruiken in je woning. Met andere woorden, je gaat dan gasloos wonen. Om hiervoor te zorgen, kun je de volgende tips toepassen.

Isoleren van je huis

Voordat je überhaupt van het gas kunt gaan, moet je woning voorzien zijn van een goede isolatie. Denk hierbij aan het dak en de muren, maar ook de vloer- en raamisolatie moet van een hoge kwaliteit zijn. Over het algemeen worden nieuwe huizen goed geïsoleerd, bij oudere woningen is dit helaas slechter. Je zult dan dus veel nieuwe isolaties moeten plaatsen in je huis, al kun je dit ook laten doen door een expert.

Overstappen op elektrisch koken

Als gasloos wonen je doel is dan kun je natuurlijk niet nog steeds gebruik maken van gas bij het koken van je avondeten. Je zult dus over moeten stappen op elektrisch koken, wat een relatief gemakkelijke stap is. Hiermee kun je bovendien gemiddeld al 37 m3 gas per jaar besparen, terwijl je diner nog altijd even lekker zal proeven! Mogelijk moet je trouwens wel nieuwe pannen aanschaffen, niet alle modellen zijn namelijk geschikt om te gebruiken op een inductiekookplaat.

Plaatsen van een warmtepomp

Net als dat je geen gas kunt gebruiken om voedsel te koken in een gasloos huis, kun je het ook niet gebruiken om je woning te verwarmen. In plaats daarvan zul je dit juist met behulp van een warmtepomp moeten doen. Zo’n apparaat kan flink wat centen kosten, laat je dus goed informeren voordat je een aankoop doet. Er zijn namelijk meerdere soorten warmtepompen en ze zijn waarschijnlijk niet allemaal geschikt voor je huis. Let trouwens ook op de installateurs, vergeet ze niet te vergelijken! Je wilt immers dat de warmtepomp goed geïnstalleerd wordt in je huis.

Kiezen voor zonnepanelen

Inmiddels heb je dus een warmtepomp laten plaatsen zodat je weer een stapje verder bent gekomen bij gasloos wonen. Je zit alleen nu wel met een probleempje, een nadeel van zo’n pomp is namelijk de stijging van je energierekening. Om dit tegen te gaan, doe je er goed aan om zonnepanelen te laten installeren op het dak van je woning. Een combinatie van warmtepomp zonnepanelen is een aanrader zodat je elektriciteitsrekening niet ineens een stuk duurder wordt.