Een dakkapel zorgt voor meer ruimte en licht op zolder. Ruimte waar je van alles mee kan: een extra slaapkamer, een speelruimte voor de kinderen of een eigen kantoortje. Er komen wat dingen kijken bij het plaatsen van een dakkapel. Daarom hebben wij 11 dakkapel tips voor je op een rij gezet.

1. Plaats dakkapel kiezen

Afhankelijk van de vorm en grootte van je dak kan de dakkapel op verschillende plekken geplaatst worden. Welke plek heeft het beste uitzicht? Welke hoek heeft de beste lichtinval? En wat is de meest praktische plek? Dit zijn enkele vragen die je helpen de plek van de dakkapel te bepalen.

2. Grootte dakkapel bepalen

De meeste mensen gaan voor een dakkapel van 1,5 of 2 meter breed en 1,5 meter hoog. Andere maten kunnen natuurlijk ook. Wat een fijne grootte is, hangt af van wat je met de ruimte wilt doen. Een slaapkamer heeft wellicht een iets grotere dakkapel nodig dan een kantoor of speelruimte.

3. Ramen dakkapel kiezen

Veel mensen kiezen ervoor de ramen over de hele breedte van de dakkapel te plaatsen. Hiermee creëer je een lichte ruimte, wat ruimer oogt. Je kunt ook nog kiezen uit het type ramen: klap- en kiepramen zijn tegenwoordig populair, maar ook schuif- en valramen zijn een optie. Zorg in ieder geval voor geïsoleerde ramen, zodat de ruimte niet te warm of te koud wordt.

4. Materiaal en model dakkapel

Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende materialen en modellen van dakkapellen waar je uit kunt kiezen.

Kunststof dakkapel

Kunststof dakkapellen ogen strak en modern, zijn onderhoudsarm en relatief goedkoop.

Zinken dakkapel

Dakkapellen van zink ogen modern en zijn van hoge kwaliteit. Ze zijn onderhoudsarm maar relatief duur.

Rieten dakkapellen

Rieten dakkapellen zijn karakteristiek, maar passen eigenlijk alleen bij een volledig rieten dak. Rieten dakkapellen moeten iedere 30 tot 35 jaar gerenoveerd worden en moeten brandwerend worden behandeld.

Houten dakkapel

Houten dakkapellen zijn uniek en eenvoudig te repareren. Je geeft ze ook gemakkelijk een nieuw kleurtje.

Model dakkapel

Je dakkapel kan verschillende modellen hebben, zoals:

  • Plat dak
  • Schuin dak
  • Nokverhoging

Isolatie & ventilatie

Denk naast het materiaal en het model ook aan de isolatie en ventilatie. Zorg voor dakisolatie, raamisolatie en ventilatieroosters.

5. Budget dakkapel

Je weet nu wat je wilt en je kunt inschatten hoeveel de dakkapel je gaat kosten. Blijkt het dat de dakkapel meer kost dan je had gedacht en heb je niet genoeg spaargeld? Geld lenen is een optie. Je leent in dit geval het voordeligst met een persoonlijke lening. Omdat je de lening voor de verbouwing van je woning gebruikt, is de rente aftrekbaar. Gebruik een vergelijkingssite zoals Geld.nl om leenrentes te vergelijken en de meest gunstige voorwaarden te vinden.

6. Wanneer dakkapel plaatsen

Meestal duurt een dakkapel plaatsen niet langer dan een dag. Het kan echter langer duren als je speciale wensen hebt. Bedenk je daarom in welke periode je de dakkapel plaatst. Met een groot gat in je dak is het beter de dakkapel te plaatsen in een periode met mooi weer.

7. Meerdere offertes aanvragen

Kijk niet naar één specialist om je dakkapel te ontwerpen en te plaatsen, maar vraag bij meerdere specialisten een offerte op. Let op de garantietermijn, de voorwaarden en vraag om referenties. Door te vergelijken bespaar je op de kosten en vind je een betrouwbare specialist.

8. Verbouwovereenkomst

Als je een specialist hebt gekozen, vraag deze dan een verbouwovereenkomst op te stellen waarin alle afspraken duidelijk zijn vastgesteld. Zo ontstaat er later geen verwarring.

9. Voorbereiding dakkapel plaatsen

Om de plaatsing van je dakkapel zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen is enige voorbereiding nodig. Zorg voordat de specialist je dakkapel plaatst voor een verbouwvergunning en -verzekering. Pas ook je opstalverzekering alvast aan.

Ruim de zolder leeg, zodat de specialisten overal makkelijk bij kunnen. Daarnaast is het handig als je een afvalcontainer regelt voor het bouwafval. Ligt bovendien je buren alvast in, in verband met geluidsoverlast.

10. Inrichten dakkapel

Een zolder is door de beperkte ruimte vaak lastig in te richten, zeker met een schuin dak. Vind je het lastig de ruimte in te richten? Gebruik dan een programma als Floorplanner, Amikasa of SketchUp. Je maakt eenvoudig de ruimte na en plaats meubels zoals je wilt. Op deze manier hoef je zelf niet te tillen en schuiven om te kijken hoe de meubels het leukste staan. Probeer zo veel mogelijk lage meubels te gebruiken die de belichting niet benadelen.

11. Nazorg dakkapel

Je dakraam is geplaatst, gefeliciteerd! Hoewel je tijdens de plaatsing goed weer wilde, wil je nu eigenlijk slecht weer om te controleren op lekken. Houd de dakkapel de komende tijd in de gaten en meld gebreken direct bij de specialist.