De lente is begonnen! Voor veel huishoudens betekent dit dat het weer tijd is voor de grote lenteschoonmaak waarbij het hele huis overhoop wordt gehaald en alle kamers een grondige schoonmaakbeurt krijgen. Het is echter lastig om schone ruimtes het hele jaar schoon te houden. Andere belangrijke taken, zoals werken, zorgen voor de kinderen en eten klaarmaken krijgen vaak voorrang op het schoonmaken van het huis.

Stof, vuil en andere viezigheden kunnen, wanneer deze niet op tijd worden opgeruimd, zorgen voor gezondheidsproblemen. Hygiëne is van uiterst belang, zowel in de werkomgeving als thuis. Schoonmaken is daarom wel een klusje dat moet gebeuren. Schaf een schoonmaak robot aan en voorkom dat er veel tijd verloren gaat aan het desinfecteren van alle kamers!

Het gebruik van robots in verschillende sectoren

Tijdens de pandemie, hebben vele sectoren een harde klap gekregen. De anderhalve meter maatschappij werd ingeluid. Toen voorzieningen langzamerhand weer open mochten, bleek dit voor wat problemen te zorgen. Niet alleen de gasten moesten deze anderhalve meter aanhouden, maar het personeel ook. Dit zorgde er automatisch voor dat er minder personeel tegelijk op de werkplek aanwezig kon zijn.

Aziatische landen zijn de koploper van het inzetten van robots in diverse sectoren. Al jarenlang wordt in deze landen gebruik gemaakt van Artificial Intelligence om taken van serveerders en zorgpersoneel over te nemen. In restaurants worden robots neergezet om gasten te verwelkomen, de menukaart aan te bieden en mensen naar hun tafel te leiden. Daarnaast kunnen de slimme apparaten ondersteunen bij het opnemen en doorgeven van orders. Een aantal Nederlandse restaurants maakt al gebruik van tablets om gasten hun orders te laten doorgeven, maar de volgende stap in deze ontwikkeling is het inzetten van robots.

Vlekkeloos schoon

Schoonmaak robots zijn gespecialiseerd in het desinfecteren van ruimtes en kamers. Ze zijn slim geprogrammeerd met sensoren in het apparaat die de omgeving waarnemen. Wanneer deze sensoren een obstakel in de weg zien, wordt de robot om het object heengeleid. Deze functies komen goed van pas in sectoren waarin schoonmaken een tijdrovende klus is. Zorginstellingen en restaurants kunnen veel profijt halen uit het inzetten van robots om deze taak over te nemen van het personeel.

Maar ook in thuissituaties kan een schoonmaak robot van pas komen. Niet alleen voor drukke bewoners, maar ook voor mensen die wat slechter ter been zijn, of moeite hebben met alledaagse handelingen. Aangezien de thuiszorg zo onder druk staat en de zorgverleners weinig tijd over hebben om huizen schoon te maken, kan een robot deze klus uit handen nemen.

Simpel onderhoud en eenvoudige besturing

Het enige dat op voorhand gedaan moet worden, is het vullen van de tank die de robot bevat met desinfectiemiddel. De tank heeft een capaciteit van maar liefst 15 liter. Hiermee kan de robot meerdere schoonmaakbeurten voltooien, zonder dat de tank elke beurt bijgevuld moet worden. Besturen van de robot is heel eenvoudig. Het apparaat is namelijk uitgerust met een groot touchscreen dat opdrachten geven extreem simpel maakt. Na afloop van de schoonmaakbeurt, keert de robot terug naar de startlocatie zodat hij klaarstaat voor de volgende ronde.