Bent u net terug van een strandvakantie? Dan mist u waarschijnlijk het heerlijke gevoel van zand tussen uw tenen. Een goede reden om uw eigen mini-strand in uw tuin te creëren. Maar eigenlijk heeft u het zand voor alles nodig. Een tuin zonder zand is moeilijk te vinden. Ook al valt het op het eerste gezicht niet meteen op, zand zit ook onder stoeptegels of onder een gazon. Als u uw tuin gaat bestraten, heeft u zeker zand nodig. Maar ook voor de aanleg van een speeltuin of voor het bouwen van een nieuwe muur komen meerdere zandzakken goed van pas. Bij 123Natuurproducten.nl vindt u veel verschillende soorten zand, daarom leggen we hier het verschil uit.

Zand om in te spelen

Als u een zandbak wilt bouwen voor uw kinderen, dan heeft u speelzand nodig. Dit zand is zeer schoon, wat betekent dat het geen klei of andere grove materialen bevat. Uw kinderen kunnen er dus veilig in spelen. Want ook al kunt u het zich niet voorstellen, grof zand kan wonden veroorzaken die de pret bederven. Dit zand is zacht, maar ook niet zo kleverig. Ideaal om kleren mee af te vegen na een speelsessie.

Metselzand

In tegenstelling tot speelzand is dit zand scherp. Het wordt vooral gebruikt in metselwerk, dus het is ideaal als u een muurtje in uw tuin wilt bouwen. Bijvoorbeeld om de zandbak van de kinderen af te schermen. Zo voorkomt u dat het speelzand overal heen waait. Bovendien kunnen kinderen zo zelfstandig in het zand knutselen.

Zand voor wegen

Bent u van plan om deze zomer uw weg te herstraten? Dan heeft u zeker wegen zand nodig. Dit wordt onder de bestrating gestrooid, zodat de tegels mooi recht liggen. Dit zand mag in ieder geval geen klei of leem bevatten, zodat u het gemakkelijk glad kunt maken. Dit is de enige manier om een mooie bestrating te krijgen, zonder struikelgevaar omdat de tegels niet goed op elkaar aansluiten.

Vergruisd zand

Tot slot kunt u uw pas gelegde bestrating vegen met steenslag zand. Dit zand bevat veel kleine steentjes en heeft bovendien een hoekige structuur. Hierdoor zullen uw nieuwe klinkers mooi op elkaar aansluiten. De kieren worden opgevuld en zettingen worden tegengegaan. Veeg uw nieuw aangelegde stoep dus een tijdje met dit zand zodat u een mooie, nette tuin krijgt.