Merk je op kantoor wel eens dat het lastig is om elkaar te verstaan? Zit je in een vergaderzaal waar het al snel rumoerig is waardoor de vergadering minder soepel verloopt dan je zou willen? Of misschien heb je thuis wel last van behoorlijk wat galm, bijvoorbeeld wanneer je met vrienden zit te tafelen of wanneer je naar je favoriete platen luistert. De manier waarop wij als mensen geluid interpreteren heeft ook veel te maken met de omgeving waarin het geluid zich afspeelt. Door harde muren wordt het geluid teruggekaatst. Hierdoor is het een stuk moeilijker om elkaar te verstaan en kun je al snel last hebben van ‘rumoer’. Gelukkig zijn problemen met de akoestiek in een ruimte vaak eenvoudiger op te lossen dan je denkt. In dit blogartikel vertellen we je precies wat je moet weten als je de akoestiek in een ruimte wilt verbeteren.

Eenvoudige oplossingen die je zelf kunt proberen

Wanneer je iets wilt veranderen aan de akoestiek in de ruimte omdat je bijvoorbeeld last hebt van veel nagalm, je vindt dat geluid schel klinkt of omdat je merkt dat kinderen overprikkeld raken door te veel rumoer kun je zelf al heel veel verschil maken door een paar kleine aanpassingen in de ruimte te doen. Zo kun je een vloerkleed neerleggen wat zorgt voor demping; stoffen meubels kiezen waardoor geluid meer geabsorbeerd wordt; veel accessoires te plaatsen waardoor het geluid niet alle kanten op kan kaatsen; een grote ruimte opsplitsen in meerdere ruimtes.

Professionele hulp

Wanneer je merkt dat bovenstaande oplossingen niet veel verschil uitmaken voor in de desbetreffende ruimte kun je ook overwegen om akoestisch spuitwerk te laten plaatsen. Goede akoestiek zorgt voor minder prikkels en maakt dat je optimaal kunt genieten van gesprekken met anderen en van muziek. Tot slot zorgt een akoestisch plafond voor meer privacy. Het akoestisch spuitwerk wordt volledig naadloos aangebracht op het plafond en/of wanden. De dikte van het spuitwerk bepaald direct de mate van geluidsabsorptie. Naast dat het akoestisch spuitwerk een praktische oplossing biedt voor geluidsoverlast ziet het er ook nog eens stijlvol en trendy uit. Dubbel winnen dus!

Verschillende toepassingen

Niet alleen in een woning is akoestisch spuitwerk mogelijk. De mogelijkheden zijn eindeloos wanneer het aankomt op deze oplossing. Je kunt het spuitwerk ook gebruiken in grote ruimtes zoals klaslokalen, vergaderruimtes, kantoren, supermarkten, sportscholen en ga zo maar door. Om meer te weten te komen over de specifieke toepassingen raden we aan om contact op te nemen met een gespecialiseerde spuiter.