Steeds meer mensen overwegen om hun huis te verkopen en vervolgens terug te huren. Maar wat houdt deze vorm van wonen precies in en wat zijn de voordelen ervan? Doordat deze manier van woningverkoop relatief nieuw is, weten weinig mensen hoe dit precies werkt en wat de voordelen van deze verkoopmethode zijn. In dit artikel zullen we de vijf belangrijkste voordelen van het verkopen en terughuren van je huis behandelen, zodat je kunt bepalen of deze optie iets voor jou is.

1. Direct financiële mogelijkheden

Door je huis te verkopen en vervolgens terug te huren, krijg je direct een hoop geld in handen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je onverwachte uitgaven hebt of als je je pensioen wilt aanvullen. Daarnaast kun je ook mooie dingen met het geld gaan doen. Droom je van een bepaalde auto of motor? Dankzij de woningverkoop kan dit werkelijkheid worden, terwijl je in je eigen huis blijft wonen! Veel mensen maken van het verkopen en terughuren gebruik om op deze manier schenkingen aan hun kinderen te doen en zelf prachtige reizen te maken. Hierdoor genieten zowel jij als je familieleden van de extra financiële mogelijkheden!

2. Geen zorgen over het onderhoud

Als huurder ben je niet verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Dit betekent dat je geen kosten hoeft te maken voor bijvoorbeeld reparaties, vervanging van kapotte apparaten of tuinonderhoud. Je huis verkopen en blijven wonen kan daarom een handige oplossing zijn indien je minder zorgen wil hebben over het onderhoud van de woning. Door het verkopen en terughuren kun je op onderhoud een hoop tijd én geld besparen.

3. Geen risico op waardevermindering

Geen zorgen over het onderhoud is voor jou als huurder een groot voordeel, maar niet het enige voordeel. Als huurder heb je geen risico op waardedaling van de woning. Dit betekent dat je geen zorgen hoeft te maken over eventuele verliezen op de waarde van je woning. Wanneer het economisch slechter gaat, bestaat de kans dat de waarde van je woning drastisch in waarde daalt. Hierdoor kan je huis onder water komen te staan, wat voor de nodige financiële problemen kan zorgen.

Door gebruik te maken van de terughuurmethode heb je ook minder zorgen bij het verkopen. Je gaat immers in zee met een partij waar je ook direct huurt. Zo is de verkoop snel geregeld en hoef je niet bang te zijn voor een langdurig en stressvol verkoopproces. Door je huis te verkopen en terug te huren, hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een koper en het regelen van de verkoop.

4. Flexibele oplossing

Door te huren in plaats van te bezitten, heb je meer flexibiliteit om te verhuizen wanneer dat nodig is. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld van plan bent om in de toekomst te reizen of om dichter bij familie te gaan wonen. Ook wanneer je op leeftijd bent kan deze oplossing een uitkomst bieden, omdat de overgang naar een verzorgingstehuis soepeler kan verlopen. Het verkopen en terughuren zorgt ervoor dat iemand zo lang mogelijk in zijn vertrouwde thuis kan blijven wonen, maar dat de verhuizing naar een verzorgingstehuis of de afhandeling na het overlijden snel en soepel volbracht kan worden.

5. Geen erfbelasting

Niet alleen de snelle afhandeling na het overlijden is een voordeel, maar ook belastingtechnisch gezien zijn er voordelen. Door het verkopen van je woning aan een andere partij en deze vervolgens terug te huren, verlaag je de waarde van je nalatenschap. Hierdoor kan het fiscale voordeel opleveren bij overlijden, waarmee je jouw erfgenamen extra kunt helpen. Door deze stap te zetten bestaat de kans dat jouw erfgenamen minder belasting hoeven te betalen, waardoor zij meer met jouw vermogen kunnen doen. Zo weet je zeker dat jouw dierbaren meer met de erfenis kunnen gaan doen.