De montage van hulpmiddelen betekent vaak dat een woning eruit komt te zien als een verzorgingstehuis. Tenminste, dat is wat veel mensen denken als gaat over tot op hoge leeftijd thuis blijven wonen. Toch bestaan er zeer mooie en moderne subtiele oplossingen om dit te doen, zonder grote concessies te doen aan de moderne uitstraling van een woning. Op welke punten kan een woning aangepast worden en daarbij een moderne look te houden? Welke subtiele woningaanpassingen kun je nu alvast doen om je huis in de toekomst net zoals nu te kunnen blijven gebruiken?

Op oudere leeftijd beginnen de klachten meestal met de bekende kleine gebreken: gewrichten worden minder soepel, eenvoudige handelingen zoals bukken, reiken en traplopen worden steeds lastiger. Zelfs even iets uit een keukenkastje pakken of zoals vroeger de post van de grond oprapen is dan al een hele opgave. Ook krijgen veel mensen last van duizeligheidsklachten of moeite met de coördinatie, waardoor het risico op een vervelende val toeneemt. Omdat de botdichtheid op hogere leeftijd afneemt breek je dan helaas ook sneller een arm, been of zelfs heup. Al met al kan dat grote gevolgen hebben. Daarom zijn veel aanpassingen er in eerste instantie op gericht om te voorkomen dat je valt en voldoende houvast hebt.

Moderne woningaanpassingen en hulpmiddelen voor meer wooncomfort

Een woning kan op veel punten op subtiele wijze worden aangepast, zonder de moderne uitstraling te verliezen. Sterker nog, een aantal woningaanpassingen maken een woning juist aanzienlijk moderner! Denk hierbij aan een stijlvolle inloopdouche met grote glasplaat als afscheidingswand, of het bedienen van hightech wifi-lampen via je tablet en smartphone. Ook op het gebied van domotica gaan de ontwikkelingen snel. Gordijnen met een afstandsbediening openen en sluiten, zien wie er voor de deur staat en deze deur op afstand openen? Het kan allemaal. Op deze manier wordt het aanpassen van je woning erg leuk!

Met een zelflerende thermostaat hoef je nooit meer na te denken over de temperatuur in huis. De thermostaat zorgt ervoor dat je huis lekker warm is als je ’s ochtends beneden komt, of alvast opwarmt als je onderweg naar huis bent. Ook robotica belooft veel moois voor de toekomst. Handelingen zoals stofzuigen, dweilen en grasmaaien zijn nu al taken die je niet meer uit hoeft te voeren. Daarvoor helpen robots je. Je hoeft alleen nog maar te zorgen dat deze robots zo nu en dan schoongemaakt worden en je bent weer klaar.

Top 10 moderne woningaanpassingen om langer thuis te blijven wonen

Het is goed mogelijk om je huis aan te passen en tegelijkertijd te zorgen dat je woning er niet uit komt te zien als een verzorgingshuis. Iemand die langskomt zal zelfs niet eens in de gaten hebben dat je woning al helemaal klaar is voor de toekomst.

 • Vervang gaspitten door een inductiekookplaat. Dit staat zeer modern in de keuken en is vooral heel veilig in gebruik.
 • Laat een antislipvloer plaatsen in je badkamer. Deze aanpassing zie je niet eens, maar levert veel minder risico op vallen op.
 • Ook een inloopdouche zonder drempels voorkomt vallen en staat bovendien erg modern, zeker in combinatie met een mooie glasplaat!
 • Monteer een opvangbakje voor de post, direct achter je brievenbus. Zo hoef je niet meer te bukken om de post op te rapen
 • Met wifi-lampen bedien je alle verlichting in huis met een druk op de knop vanaf je tablet of smartphone
 • Vervang planken in (keuken)kastjes door lades met geruisloze en zachte sluiting
 • Verwijder bovenkastjes in de keuken om te voorkomen dat je moet reiken. Dit geeft een moderne minimalistische uitstraling aan je keuken
 • Vervang kranen waarbij je zelf water moet mengen door moderne licht bedienbare mengkranen met één greep. Zo voorkom je dat je jezelf brandt aan te heet water
 • Verwijder drempels tussen verschillende ruimtes en deurposten, bijvoorbeeld tussen de woonkamer en de keuken. Dit maakt van de vloer één mooi geheel en geeft een moderne uitstraling. Het risico op vallen neemt hierdoor sterk af
 • Plaats meer en betere verlichting, zodat je ’s nachts goed ziet waar je loopt
 • Een traplift kopen met een moderne strakke rail in een kleur die bij je trap past, zorgt ervoor dat deze niet opvalt

Met deze woningaanpassingen is het voor de meeste mensen al heel goed mogelijk om tot op hoge leeftijd thuis te blijven wonen. Vooral een traplift maakt een essentieel verschil in het leven van veel ouderen. Hoewel je een traplift op Marktplaats kunt kopen, is het beter om een specialist naar je trapsituatie te laten kijken. Voor een traplift is meestal maatwerk nodig om hem precies op je trap te laten passen. Speelt het budget een grote rol? Dan is een tweedehands traplift een uitstekend idee. Op deze manier bespaar je tot wel 50 procent op de prijs van een nieuwe traplift.