Over het onderhoud van ramen gaan de wildste verhalen de ronde. Iedere grootmoeder had haar eigen tips en ideeën hoe je de ramen het beste schoon kon maken. En in vele daarvan schuit wel een kern van waarheid. Maar je ramen onderhouden is meer dan alleen maar lappen. Er komt nog wel meer bij kijken.

Het maakt niet uit of je houten ramen hebt, of koos voor de duurzame aluminium profielen van een professioneel bedrijf zoals Aluprof. Een goed onderhoud zorgt voor een verlengde levensduur en spaart je op termijn veel geld.

De ramen lappen is altijd de eerste stap

Het is belangrijk om je ramen regelmatig schoon te maken. Stof, vuil en andere verontreinigingen kunnen zich ophopen op het glasoppervlak en het uitzicht belemmeren. Maak de ramen minstens eens in de paar maanden schoon met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek of spons.

Kies reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor glas. Vermijd materialen die schuren zoals schuursponsjes. Die kunnen krassen op het glas veroorzaken. Meng nooit ammoniak en bleekmiddel! Dit zal een erg giftig gas produceren.

Hardnekkige vlekken en aanslag, zoals waterplekken of vogelpoep, kunnen moeilijker te verwijderen zijn. Gebruik een mengsel van azijn en water of een commercieel glasreinigingsmiddel om deze vlekken voorzichtig weg te poetsen. Breng het reinigingsmiddel aan op een doek of spons en wrijf het zachtjes over de vlekken totdat ze verdwijnen.

Vergeet niet om ook de raamkozijnen en het raambeslag regelmatig schoon te maken. Verwijder vuil en stof met een doek of een zachte borstel. Als er sprake is van corrosie op het raambeslag, gebruik dan een roestoplosser om het te verwijderen. Bescherm het daarna met een dun laagje vaseline.

Het raamwerk zelf vraagt ook de nodige aandacht

Controleer regelmatig de afdichtingen rondom de ramen om ervoor te zorgen dat ze intact zijn. Beschadigde of versleten afdichtingen kunnen leiden tot tocht en energieverlies. Indien nodig kunnen beschadigde afdichtingen worden vervangen om een goede isolatie te behouden.

Te veel vocht kan schade veroorzaken aan de ramen, vooral als ze van hout zijn gemaakt. Zorg ervoor dat de ramen niet worden blootgesteld aan langdurige vochtige omstandigheden. Gebruik indien nodig een ontvochtiger in vochtige ruimtes. Deze problemen zullen zich minder stellen bij de aluminium ramen en deuren.

Als je ramen openen en sluiten met behulp van hang-en-sluitwerk, zorg er dan voor dat dit mechanisme soepel functioneert. Smeer de scharnieren en andere bewegende delen regelmatig met een smeermiddel om wrijving en vastlopen te voorkomen.

Hou het wel veilig!

Bij het onderhouden van ramen is veiligheid belangrijk. Gebruik altijd een veilige en stabiele ladder of steiger als je de buitenkant van de ramen schoonmaakt. Vermijd ook het gebruik van scherpe voorwerpen of overmatige kracht tijdens het reinigen om ongelukken te voorkomen.

Roep de vakman er tijdig bij

Als je merkt dat je ramen ernstig beschadigd zijn of dat je problemen ondervindt bij het onderhoud, schakel dan professionele hulp in. Een professioneel bedrijf voor raamonderhoud zullen de ramen niet alleen grondig reinigen. Ze kunnen ook reparaties uitvoeren en advies geven over verdere zorg en onderhoud.