In veel woningen is de zithoek in de woonkamer toch wel dé centrale plek. Hier plof je na een werkdag neer voor een kopje thee, of kijk je ’s avonds lekker tv. Maak echt iets gezelligs van de hoek, zodat je je er volledig thuis voelt. Hier kom je helemaal tot rust, zeker met deze ideeën!

Vloerkleden

We beginnen bij de vloer: kies voor een comfortabele uitstraling met een vloerkleed in de zithoek. Dit voelt heerlijk zacht aan, bij de voeten. Perfect als je graag op sokken of blote voeten rondloopt in huis. Met name een hoogpolig tapijt is lekker zacht. Een andere optie is een laagpolig tapijt, dat dan weer eenvoudiger schoon te houden is. Ga na wat voor jou het belangrijkst is. Denk verder na over de look van het vloerkleed, te beginnen met de kleur. Ga je voor een basic design, zoals een vloerkleed beige? Daarmee zit je altijd goed: dit past bij ieder interieur. Maar ook voor een felle kleur valt iets te zeggen, mocht dit bijvoorbeeld matchen met de verdere kleuren in je interieur. Qua vorm kun je ook variëren: een rechthoekig vloerkleed ziet er weer heel anders uit dan een rond vloerkleed.

Meubels

Van klein tot groot: verschillende onderdelen spelen een rol in de aankleding. Op het vloerkleed plaats je de meubels. Neem natuurlijk de tijd om de perfecte meubels voor de zithoek te kiezen. De bank speelt de hoofdrol. Kies een comfortabele en stijlvolle bank, die past bij jouw interieurstijl. Van een leren bank in een stoer interieur tot een linnen bank in een landelijk interieur – er is altijd een passende optie te vinden. Denk na over de vorm: ga je bijvoorbeeld voor een klassieke, basic bank of een eigentijdse, grote hoekbank? Het is maar net wat je aanspreekt. Mocht er nog plek vrij zijn, dan is het ook leuk om een fauteuil in de zithoek te plaatsen. Deze kan dezelfde stijl kennen, of er juist weer heel anders uitzien voor een contrasterend effect. Zorg dat de bank en fauteuil er comfy uitzien: je moet er direct op willen neerploffen. Heerlijk! Ook een bijzettafel is een praktisch meubel in de zithoek, om verschillende spullen op te bewaren. Van gezellig hout of juist van strak aluminium, jij bepaalt hoe het ideale meubelstuk eruitziet.

Kussens en plaids

Het is heerlijk om onder een dekentje te kunnen kruipen als je op de bank ligt. Zorg daarom voor een zacht plaid op de bank – in ieder geval in de wintermaanden. Verder zorgen sierkussens voor sfeer in de bank. Dat niet alleen: je ligt er ook heerlijk tegenaan. Haal het liefst sierkussens in huis in wat verschillende designs, zoals een vierkant en een rond kussen. En een kussen in een neutrale kleur samen met een kussen in een bijzondere print. Nog een idee? Wissel de kussenhoezen per seizoen: ga in de zomer voor vrolijke kleuren en in de winter juist voor warme kleuren. Om maar iets te noemen. Zo blijft de aankleding interessant!